Doi profesori romani, retinuti in Turcia pentru ca ar fi participat la puciul esuat. Ministru turc: "Aveti grija!"
Doi cetateni romani, profesori la o universitate din Turcia, au fost retinuti timp de 3 zile in cadrul campaniei de identificare a celor care au participat la puci.
Potrivit Ministerului nostru de Externe, romanii au fost eliberati marti, fara sa fie formulate acuzatii impotriva lor. Intre timp, autoritatile turce au gasit o solutie controversata pentru a face loc in puscarii, miilor de oameni arestati, dupa puciul esuat din 15 iulie.
"Ambasada Romaniei la Ankara are in atentie cazul celor doi cetateni romani inca din data de 13 august 2016, data la care acestia au contactat misiunea diplomatica solicitand asistenta consulara. La data de 16 august 2016, ca urmare a demersurilor intreprinse de misiunea diplomatica pe langa Politia din Karabuk, autoritatile turce au comunicat faptul ca cei doi cetateni romani au fost eliberati, fara a fi acuzati de comiterea vreunei infractiuni", se arata in raspunsul MAE.
Aproximativ 38.000 de detinuti de drept comun, vor fi eliberati, in cadrul a ceea ce guvernul de la Ankara numest,e o "reforma a sistemului de eliberare conditionata". In ultima luna, in Turcia au fost arestate, zeci de mii de persoane, in vasta epurare care a vizat justitia, presa, educatia, sanatatea, armata, si administratia.
Ministru turc: Indraznesc sa va sfatuiesc sa aveti mare grija cu scolile acestei organizatii teroriste
Autoritatile romane trebuie sa actioneze cum considera corect in cazul scolilor din Romania, care ar face parte din reteaua infiintata de Fethullah Gulen, a declarat, miercuri, ministrul Dezvoltarii din Turcia, Lütfi Elvan, care a precizat ca unele tari au luat deja masuri concrete de preluare a controlului respectivelor institutii, relateaza Agerpres.
Potrivit autoritatilor din Turcia, Fethullah Gulen este in spatele tentativei de lovitura de stat din aceasta tara. "Noi am trecut prin asa ceva si nu va dorim sa aveti aceeasi experienta. O mare parte din elevii turci care invatau la aceste scoli si-au schimbat scoala in acest moment, si cred ca autoritatile romane vor actiona cum considera corect in ceea ce priveste situatia acestor scoli. Aceasta organizatie are scoli in foarte multe tari. In Azerbaijan, Uzbekistan, Pakistan, Kazahstan, Iordania si Somalia, guvernele au luat masurile necesare, si au inceput sa se faca pasi in ceea ce priveste preluarea controlului institutiilor mentionate", a subliniat oficialul turc, aflat intr-o vizita oficiala in Romania.
Potrivit acestuia, organizatia controlata de Fethullah Gulen este foarte periculoasa si foloseste copiii educati in acest sistem pentru preluarea unor functii cheie in statele in care activeaza."Indraznesc sa va sfatuiesc sa aveti mare grija cu scolile acestei organizatii teroriste care, pentru noi, este foarte periculoasa. Daca noi o sa ne confruntam cu o situatie grava, este posibil sa se intample acelasi lucru si cu domniile voastre peste o perioada. Stiu ca va este foarte greu sa intelegeti aceasta organizatie care are mai multe fete si care pare atat de pacifista si nevinovata, insa practica o perceptie a islamului care este devianta. Veti spune ca aceste scoli sunt foarte merituoase, ca au foarte multi elevi foarte buni. Imi dau seama, insa, ca va este greu sa intelegeti ce se intampla cu ei. Stiu ca vi se spune ca elevii lor participa la olimpiade si vin cu premii si medalii. Pentru ca aceasta poveste am auzit-o si noi ani de-a randul. Dar tot timpul a fost vorba de unul sau doi elevi pe care ii prezinta in mod special, isi aleg copii straluciti, poate chiar copii ai unor inalti demnitari. Acesti copii, practic sunt racolati de la varsta de 5 - 6 ani si educati in institutiile lor pana termina studiile universitare si nici atunci nu se opresc, pentru ca apoi, ca un al doilea pas, urmeaza sa ii pozitioneze in functii cheie din institutiile cheie din statul in care se afla", a mai spus reprezentantul Guvernului de la Ankara.
Si ambasadorul Turciei la Bucuresti, Osman Koray Ertas, a declarat, la inceputul acestei luni, ca o decizie referitoare la scolile din Romania ce ar fi finantate de catre Fethullah Gulen apartine autoritatilor romane, dar Turcia a tras "un semnal de alarma" in acest sens. Osman Koray Ertas a sustinut o conferinta de presa in care a prezentat situatia din Turcia si, intrebat daca isi mentine opinia ca unii dintre profesorii din reteaua de scoli prezenta si in Romania au legaturi cu Fethullah Gulen, ambasadorul a spus: "Da". "Pot cere doar prudenta din partea familiilor, dar si din partea autoritatilor de aici, cu care suntem in contact constant", a subliniat ambasadorul.
Diplomatul turc a mai spus ca, in acest sens, exista discutii cu autoritatile romane, dar "in spatele usilor inchise". "Avem tot felul de discutii oficiale, evident, in spatele usilor inchise si este decizia autoritatilor romane, care sunt suverane in ceea ce priveste luarea unei decizii. (...) Pur si simplu tragem niste semnale de alarma. Nu doar in Romania, ci in lumea intreaga (...) Vom continua sa prevenim guvernele. Unele guverne deja au luat masuri", a mai afirmat diplomatul turc.