Pedeapsa uriasa ceruta de procurorii turci in cazul lui Fethullah Gulen. "Exista moduri de a trai mai rele ca moartea"
Dupa puciul din Turcia, magistrati loiali regimului cer pedepse exorbitante pentru fostul imam acuzat ca ar fi pus la cale tentativa de rasturnare a luI Erdogan.
Parchetul turc a cerut doua pedepse cu inchisoarea pe viata si o pedeapsa suplimentara de 1.900 de ani de inchisoare impotriva fostului imam Fethullah Gülen, acuzat ca a urzit puciul esuat de la 15 iulie, scrie marti agentia Anodolu, citata de News.ro. In actul de acuzare, de 2.527 de pagini, aprobat de catre procurori din regiunea Usak (vest), predicatorul exilat in Statele Unite, a carui extradare este ceruta de catre Ankara, este acuzat ca a "incercat sa distruga ordinea constitutionala prin forta" si "a format si condus un grup terorist armat", precizeaza Anadolu.
Gülen, in varsta de 75 de ani, vizat de presedintele Recep Tayyip Erdogan, care a ales sa traiasca in exil in Statele Unite din 1999, neaga orice implicare in lovitura de stat. El este acuzat de ani de zile ca se afla la conducerea unui "stat paralel", mai ales dupa dezvaluirea in 2013 a unui scandal de coruptie care-l implica pe Erdogan. In actul de acuzare, procurorii acuza reteaua lui Gülen, numita de Ankara "organizatia terorista Fethullah" (FETO), ca s-a inflitrat in institutiile si serviciile de informatii.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Grupul s-a sprijinit pe reteau de fundatii, scoli private, intreprinderi, societati de asistenta sau de presa pentru a prelua controlul institutiilor turce, sustine acuzatia. FETO este acuzata ca a adunat fonduri de la oameni de afaceri sub acoperirea unor "donatii" si ca a transferat banii in Statele Unite prin internediul unor banci din Emiratele Arabe Unite (EAU), Africa de Sud, Tunisia, Maroc, Iordania si Germania, potrivit Anadolu.
O ancheta a fost deschisa cu privire la FETO si modul ei de finantare in septembrie 2015 de catre procurori din regiunea Usak. De atunci, 111 persoane au fost vizate in acest caz si risca intre doi ani de inchisoare si inchisoarea pe viata. Treisprezece suspecti sunt in continuare in detentie preventiva.
La doua zile dupa tentativa de lovitiura de stat, presedintele Erdogan, care a promis sa elimine "virusul" factiunii din stat, a evocat o posibila reintroducere a pedepsei capitale, abolite in 2004 in cadrul candidaturii Ankarei la aderarea la Uniunea Europeana. Premierul turc Binali Yildirim s-a pronuntat marti, anterior, in Parlament, in favoarea unui "proces drept si impartial" al lui Gülen, parand sa dea inapoi in privinta unei posibile reintroduceri a pedepsei cu moartea. "Gülen va reveni in Turcia si va da socoteala", a subliniat Yildirim, pledand pentru un proces "drept si impartial".
"O persoana moare doar o singura data atunci cand este executata. Exista moduri de a trai care seamana mai degraba cu moartea pentru acesti oameni", a spus el in discursul saptamanal pe care l-a sustinut in fata deputatilor din cadrul Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP, islamo-conservator) in Parlament.
Sursa: News.ro
Etichete: Turcia, procurori, armata, erdogan, extradare, ankara, lovitura de stat, fethullah gulen, pedepasa,
Dată publicare:
16-08-2016 15:20