Doi profesori din Iași, soț și soție, oferă meditații gratuite tinerilor săraci, care vor să devină medici
Un exemplu de dăruire și vocație pentru profesia de dascăl o oferă doi profesori din Iași, soț și soție, care de 10 ani ajută tinerii din famiiile sărmane să devină medici.
Oferă meditații gratuite și, dincolo de informații și teste, le oferă o lecție esențială: să aibă încredere în ei.
Generații întregi au fost școlite de acest cuplu generos și toți au fost admiși, de-a lungul anilor, la facultățile Universității de Medicină și Farmacie din Iași. La ultima sesiune de admitere, una dintre candidate a obținut singura notă de 10.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
De 10 ani, soții Nita și Mircea Nedea oferă meditații la biologie absolvenților de liceu, care vor să intre la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași.
Orele de pregătire sunt gratuite și beneficiază de ele doar tinerii care provin din familii sărmane. Teodora a reușit acum să ia nota 10 la admitere, dealtfel singura notă maximă obținută în ultimii 7 ani la UMF Iași.
Teodora Agavriloaie, absolventa de 10: "Îmi doresc să devin medic de când eram în clasa a 7-a, pentru că vreau să ajut oamenii. M-a sunat doamna profesoară și plângea și îmi spunea că sunt singurul 10 și sunt prima pe listă. Nu mi-a venit să cred! Nici părinților mei nu le-a venit să creadă. A fost o bucurie imensa pentru toți".
De un deceniu, de când pregătesc elevi pentru admiterea la UMF, toți cei 132 de elevi care le-au trecut prin mână au reușit la examene.
Patru sunt deja asistenți medicali și kinetoterapueți, iar cei mai mulți sunt medici rezidenți. Mădălina este rezidentă în anul III, la Nefrologie Pediatrică, și le păstrează o vie recunoștință celor doi profesori.
Mădălina Cățea, medic rezident: "E vorba de impulsul, de încrederea pe care ne-au dat-o domnii profesori, pentru că investeau, constant, încderere și ne-au dat și voință. Când nu am mai putut, oamenii aceștia ne-au dat lecții de viață".
Orele de pregătire se făceau săptămânal, în sălile de curs ale Colegiului National "Costache Negruzzi" din Iași.
Nita Nedea, profesoroară de chimie: "O lecție care se observă cu adevărat este această lecție de a avea ăncrederere în forțele proprii, lecție de a nu se compara cu cei din jur, ci să se compare cu potențialul personal și să încerce să se autodepaeasca în fiecare moment".
Mircea Nedea, profesor de biologie: "E adevărat că fiecare sâmbăta era sacrificată. Veneam la școală două ore. În pandemie am lucrat online. Cine a vrut să învețe a învățat".
Soții Nedea sunt dascăli la două licee de prestigiu din Iași și exemplul lor a fost urmat și de alți nouă colegi de catedră.
Pentru devotamentul și dăruirea lor, soții Nedea și copiii pregătiți de ei au primit diplome din partea primăriei, dar și a Ministerului Educației.