Miracol la Iași. Un bărbat cu o tumoră de 10 centimetri pe creier a primit o nouă șansă la viață

Dată publicare: 21-07-2021 08:27
Dată actualizare: 21-07-2021 09:45


După luni în şir cu o banală durere de cap, combinată cu tulburări de vedere, un bărbat din Iaşi a primit un verdict crunt.

Omul, care a ajuns în cele din urmă la spital, a aflat că suferă de cancer cerebral, în stadiu avansat.

Medicii au reușit totuşi să îi dea o nouă şansă la viaţă după ce au extirpat tumora de zece centimetri.

Intervenția chirurgicală a fost realizată la Spitalul de Neurochirurgie "Nicolae Oblu" din Iași. Pentru a îndepărtă tumora pacientului de 51 de ani, medicii au folosit o substanța de contrast, care se fixează pe celulele tumorale, delimitând partea canceroasa de țesutul sănătos din jur.

Prof. Dr. Lucian Eva, manager Spitalul de Neurochirurgie Iaşi: "De 10 centimetri diametru sunt destul de rare și au un grad de dificultate destul de mare de intervenție chirurgicală. Operația se face în niște condiții speciale, în condiții de întuneric, inclusiv în sala de operații, pre şi post operator, într-un salon special, în care lumina albă este controlată".

Operația a durat trei ore, iar bărbatul se simte bine. El va fi nevoit să urmeze un tratament oncologic.

Doctorii trag însă un semnal de alarmă. Pentru că amână controalele medicale de rutină, mulți oameni ajung în stare gravă la spital, iar șansele de supraviețuire scad în astfel de situații-limită.

Dr. Tudor Ciuhodaru, meduc UPU Spitalul de Neurochirurgie Iaşi: "Tot mai mulți pacienți ajung la Spitalul de Neurochirurgie Nicolae Oblu cu forme avansate de cancer, pentru că au neglijat o simptomatologie banală. Durerea de cap, amețeala, pot fi câteva dintre semnele că ceva nu este în regulă. Nu neglijați aceste simptome banale, cefaleea, durerea de cap, vertijul, amețeli, o simptomatologie legată de tulburări de echilibru, o anumită stare de oboseală, astenie, pentru că pot indica o afecțiune foarte gravă".

Specialiștii spun că, în ultima perioadă, a crescut și numărul cazurilor de atacuri cerebrale, pe fondul oboselii și stresului, în special în rândul pacienților cu probleme cardiace.


VIDEO PROTVPLUS.RO