Doi copii din Botoșani s-au intoxicat cu paracetamol sirop. Au fost aduși la București cu un avion SMURD

×
Codul embed a fost copiat

Doi frați în vârstă de 5, respectiv 2 ani, din Botoșani au fost aduși cu un avion SMURD la București după ce s-au intoxicat cu paracetamol sirop. Primul ajutor le-a fost acordat chiar de mama lor, doctor de profesie.

Copiii au găsit flaconul cu sirop și l-au băut. Când mama lor, medic de profesie, și-a dat seama ce au făcut, a chemat ambulanța.

Cei doi copii erau în vizită la bunici, într-o comună din Botosani, împreună cu mama lor, medic într-un spital din București.

La un moment dat, băiețelul de 2 ani și fetița de 5 ani au găsit flaconul cu paracetamol pentru copii și, atrași de gustul dulce, au băut din el.

Medicii spun că nu știu cu exactitate cât au consumat cei doi frati, cert este că flaconul a fost găsit gol. Când mama lor și-a dat seama de ce s-a întâmplat, a sunat la 112.

Citește și
Ambulanță
Doi tineri din Ploiești au murit intoxicați în casă. Ce făceau ca să se încălzească
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

La casa bunicilor a ajuns un echipaj de ambulanță care i-a transportat pe copii la spitalul din Botoșani în stare stabilă.

Nicușor Curteanu, medic primar, purtător de cuvânt SAJ Botoșani: "În drum spre Spitalul de Pediatrie Botoșani băiețelul a devenit ușor somnolent. Ei au fost predați la Spitalul de Pediatrie Botoșani și transferați ulterior, în jurul orei 19:53, cu un echipaj de terapie intensivă către Iași".

Diagnosticati cu intoxicație cu paracetamol, copiii au fost preluati de un avion SMURD și transportați la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din București.

 

Intoxicația cu paracetamol poate duce la deces

 

Diana Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD Iași: Evoluția lor pe timpul transportului a fost cu stare de stabilitate hemodinamică, păstrarea stării de conștiență, sperăm într-un pronostic și o evoluție favorabilă.
Reporter: Paracetamolul folosit în cantități exagerate ce poate să determine?
Diana Cimpoeșu: Toxicitatea cea mai mare este cea la nivelul ficatului, iar forma cea mai gravă poate fi insuficiență hepatică acută culminantă, cu evoluție chiar nefavorabilă ducând la deces".

Pentru ca siropul să nu poată fi consumat de copii fără supravegherea părinților, sticla are un sistem de siguranță. Iată, ca să poată fi deschisă, trebuie apăsat cu putere pe capac și după aceea desfiletat.

Gustul dulce și fructat poate reprezenta o tentație pentru cei mici. Așadar, părinții trebuie să fie precauți și să închidă de fiecare dată sticla, pentru a evita o posibilă tragedie.

 

 

Autoritățile au organizat o operațiune impresionantă de salvare pentru cei doi copii care au ajuns la spital în stare gravă, intoxicați cu paracetamol sirop.

“Copiii au fost găsiți rapid postingestie. Asta a însemnat faptul că s-au făcut spălături gastrice rapid. Astfel, sperăm că substanțele nu au avut timp de metabolizare”, a precizat medicul Georgiana Lazăr, din cadrul UPU-SMURD.

 

Duși cu două ambulanțe până la granița județului, de unde băiatul a fost preluat de altă ambulanță

 

Doctorii de la Botoșani au diagnosticat copiii cu intoxicație cu paracetamol și au solicitat transferul fraților la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din București.

Pentru că acțiunea paracetamolului în organism poate fi destul de rapidă, iar medicii nu știau nici cantitatea exactă ingerată de fiecare copil, a fost solicitat transferul pe calea aerului.

Având în vedere că la Iași urma să fie transportat cu avionul SMURD un pacient de la Cluj, Departamentul pentru Situații de Urgență a dat aprobare ca micuții să fie preluați cu avionul de pe aeroportul din Iași.

Pentru asta, cele două ambulanțe cu medic, care deservesc județul, au fost mobilizate pentru transportul micuților pe aeroportul de la Iași.

Pentru ca județul Botoșani să nu rămână prea mult timp fără nici o ambulanță cu medic, una din cele două ambulanțe a fost întâmpinată la limita de județe de o ambulanță de la Iași, care a preluat băiețelul pentru restul traseului și astfel ca un medic să poată deservi intervențiile în Botoșani.

 

În februarie, un bărbat din Botoșani bolnav de Covid a murit după ce s-a tratat singur cu paracetamol

 

“S-a plecat în tandem către aeroportul Iași cu două ambulanțe cu medic. Cei doi copii au fost monitorizați în permanență și starea lor a fost stabilă”, a precizat medicul Andreea Stărică, din cadrul SJA Botoșani.

Copiii au fost preluați de un avion Cessna 560 Citation V, aflat în dotarea SMURD și transportați la București. În aproximativ 40 de minute, aparatul de zbor a aterizat pe aeroportul din București, unde micuții au fost așteptați de ambulanțe și transportați la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Tot în Botoșani, un bărbat bolnav de Covid-19 a murit în februarie după ce s-a tratat singur acasă cu paracetamol.

Bărbatul a luat câte 2 pastile odată la 4 ore, timp de mai multe zile, până când ficatul i-a cedat și a murit la spital.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Doi tineri din județul Dolj au fost găsiți morți în baia locuinței lor. Au fost intoxicați cu gaze
Doi tineri din județul Dolj au fost găsiți morți în baia locuinței lor. Au fost intoxicați cu gaze

Doi tineri din judeţul Dolj au fost găsiţi morţi, vineri, în baia locuinţei, iar anchetatorii deplasaţi la faţa locului au constatat că în încăperea respectivă era un miros puternic de gaze, care provenea de la butelia unui dispozitiv de încălzit apa.

Doi tineri din Ploiești au murit intoxicați în casă. Ce făceau ca să se încălzească
Doi tineri din Ploiești au murit intoxicați în casă. Ce făceau ca să se încălzească

Tragedie la Ploieşti, unde doi tineri, o femeie de 25 de ani şi un bărbat de 32, au murit intoxicaţi cu monoxid de carbon.

Anchetă în Dolj după moartea a doi copii și a mătușii lor. Mărturia tatălui micuților
Anchetă în Dolj după moartea a doi copii și a mătușii lor. Mărturia tatălui micuților

Poliţiştii au început o anchetă pentru ucidere din culpă, în cazul incendiului de apartament din Dolj, în urma căruia doi frățiori și mătușa lor au murit intoxicați cu fum.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.