Doi copii din Botoșani s-au intoxicat cu paracetamol sirop. Au fost aduși la București cu un avion SMURD

Dată publicare: 03-05-2021 19:30
Dată actualizare: 03-05-2021 19:42


Doi frați în vârstă de 5, respectiv 2 ani, din Botoșani au fost aduși cu un avion SMURD la București după ce s-au intoxicat cu paracetamol sirop. Primul ajutor le-a fost acordat chiar de mama lor, doctor de profesie.

Copiii au găsit flaconul cu sirop și l-au băut. Când mama lor, medic de profesie, și-a dat seama ce au făcut, a chemat ambulanța.

Cei doi copii erau în vizită la bunici, într-o comună din Botosani, împreună cu mama lor, medic într-un spital din București.

La un moment dat, băiețelul de 2 ani și fetița de 5 ani au găsit flaconul cu paracetamol pentru copii și, atrași de gustul dulce, au băut din el.

Medicii spun că nu știu cu exactitate cât au consumat cei doi frati, cert este că flaconul a fost găsit gol. Când mama lor și-a dat seama de ce s-a întâmplat, a sunat la 112.

La casa bunicilor a ajuns un echipaj de ambulanță care i-a transportat pe copii la spitalul din Botoșani în stare stabilă.

Nicușor Curteanu, medic primar, purtător de cuvânt SAJ Botoșani: "În drum spre Spitalul de Pediatrie Botoșani băiețelul a devenit ușor somnolent. Ei au fost predați la Spitalul de Pediatrie Botoșani și transferați ulterior, în jurul orei 19:53, cu un echipaj de terapie intensivă către Iași".

Diagnosticati cu intoxicație cu paracetamol, copiii au fost preluati de un avion SMURD și transportați la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din București.

 

Intoxicația cu paracetamol poate duce la deces

 

Diana Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD Iași: Evoluția lor pe timpul transportului a fost cu stare de stabilitate hemodinamică, păstrarea stării de conștiență, sperăm într-un pronostic și o evoluție favorabilă.
Reporter: Paracetamolul folosit în cantități exagerate ce poate să determine?
Diana Cimpoeșu: Toxicitatea cea mai mare este cea la nivelul ficatului, iar forma cea mai gravă poate fi insuficiență hepatică acută culminantă, cu evoluție chiar nefavorabilă ducând la deces".

Pentru ca siropul să nu poată fi consumat de copii fără supravegherea părinților, sticla are un sistem de siguranță. Iată, ca să poată fi deschisă, trebuie apăsat cu putere pe capac și după aceea desfiletat.

Gustul dulce și fructat poate reprezenta o tentație pentru cei mici. Așadar, părinții trebuie să fie precauți și să închidă de fiecare dată sticla, pentru a evita o posibilă tragedie.

 

 

Autoritățile au organizat o operațiune impresionantă de salvare pentru cei doi copii care au ajuns la spital în stare gravă, intoxicați cu paracetamol sirop.

“Copiii au fost găsiți rapid postingestie. Asta a însemnat faptul că s-au făcut spălături gastrice rapid. Astfel, sperăm că substanțele nu au avut timp de metabolizare”, a precizat medicul Georgiana Lazăr, din cadrul UPU-SMURD.

 

Duși cu două ambulanțe până la granița județului, de unde băiatul a fost preluat de altă ambulanță

 

Doctorii de la Botoșani au diagnosticat copiii cu intoxicație cu paracetamol și au solicitat transferul fraților la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din București.

Pentru că acțiunea paracetamolului în organism poate fi destul de rapidă, iar medicii nu știau nici cantitatea exactă ingerată de fiecare copil, a fost solicitat transferul pe calea aerului.

Având în vedere că la Iași urma să fie transportat cu avionul SMURD un pacient de la Cluj, Departamentul pentru Situații de Urgență a dat aprobare ca micuții să fie preluați cu avionul de pe aeroportul din Iași.

Pentru asta, cele două ambulanțe cu medic, care deservesc județul, au fost mobilizate pentru transportul micuților pe aeroportul de la Iași.

Pentru ca județul Botoșani să nu rămână prea mult timp fără nici o ambulanță cu medic, una din cele două ambulanțe a fost întâmpinată la limita de județe de o ambulanță de la Iași, care a preluat băiețelul pentru restul traseului și astfel ca un medic să poată deservi intervențiile în Botoșani.

 

În februarie, un bărbat din Botoșani bolnav de Covid a murit după ce s-a tratat singur cu paracetamol

 

“S-a plecat în tandem către aeroportul Iași cu două ambulanțe cu medic. Cei doi copii au fost monitorizați în permanență și starea lor a fost stabilă”, a precizat medicul Andreea Stărică, din cadrul SJA Botoșani.

Copiii au fost preluați de un avion Cessna 560 Citation V, aflat în dotarea SMURD și transportați la București. În aproximativ 40 de minute, aparatul de zbor a aterizat pe aeroportul din București, unde micuții au fost așteptați de ambulanțe și transportați la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Tot în Botoșani, un bărbat bolnav de Covid-19 a murit în februarie după ce s-a tratat singur acasă cu paracetamol.

Bărbatul a luat câte 2 pastile odată la 4 ore, timp de mai multe zile, până când ficatul i-a cedat și a murit la spital.

 

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO