Dogaru si Darie, condamnati la sase ani si opt luni de inchisoare, in dosarul furtului de tablouri

×
Codul embed a fost copiat

Judecatoria Sectorului 3 i-a condamna pe Radu Dogaru si Eugen Darie la sase ani si opt luni de inchisoare cu executare, pentru furtul celor sapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, in octombrie 2012.

Instanta a decis aplicarea pedepsei de sase ani si opt luni in cazul lui Radu Dogaru pentru infractiunea de furt calificat cu consecinte deosebit de grave. Judecatorii l-au mai condamnat pe Dogaru la trei ani si sase luni, pentru constituirea unui grup criminal si la patru ani de inchisoare, pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

Pedepsele au fost contopite, astfel ca Dogaru ar urma sa execute, cand decizia va ramane definitiva, pedeapsa cea mai grea, de sase ani si opt luni de inchisoare.

Eugen Darie a fost condamnat de instanta Judecatoriei Sectorului 3 la sase ani si opt luni de inchisoare pentru complicitate la furt calificat, cu consecinte deosebit de grave si la trei ani de inchisoare pentru constituire de grup criminal, urmand sa execute pedeapsa cea mai grea.

Din pedepsele lui Dogaru si Darie vor fi scazute perioadele in care au fost retinuti si arestati.

Citește și
tablouri
Avocati: Tablourile furate de la muzeul din Rotterdam nu au fost arse
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Instanta Judecatoriei Sectorului 3 a mai dispus ca Dogaru si Darie sa ramana in arest. Acestia trebuie sa plateasca 6.000 de lei cheltuieli judiciare.

Decizia nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs.

Radu Dogaru si Eugen Darie au recunoscut toate faptele de care sunt acuzati in dosarul furtului de tablouri si au fost judecati in procedura simplificata, respectiv prin prisma articolului 320 indice 1 din Codul de procedura penala, pentru a beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa.

In 24 octombrie, Judecatoria Sectorului 3 a admis cererile de judecare prin procedura simplificata, pe baza recunoasterii vinovatiei, in cazul lui Radu Dogaru si a lui Eugen Darie si a respins solicitarile facute de Alexandru Bitu si Petre Condrat.

Instanta a respins cererile lui Bitu si Condrat pe motiv ca declaratiile acestora nu sunt concordante cu probatoriul asigurat de procurori in acest caz. Astfel, instanta nu a putut lua in considerare recunoasterea integrala a vinovatiei, asa cum cere articolul 320 indice 1 din Codul de procedura penala, in baza caruia au solicitat sa fie judecati.

Alexandru Bitu si Petre Condrat sunt judecati in continuare in procedura completa, in cadrul careia vor fi audiati, vor fi ascultati martori, vor putea propune probe in aparare, dupa care vor fi ascultate pledoariile finale si se va da o solutie. Urmatorul termen in acest dosar a fost stabilit de instanta in 3 decembrie.

In 22 octombrie, Radu Dogaru a aratat in fata instantei ca este unul dintre autorii furtului tablourilor, ca a vrut sa negocieze cu autoritatile olandeze, dar a fost refuzat si ca cinci dintre tablouri sunt la un prieten al sau, ucraineanul Vladimir Vladimirenko.

In 15 iulie, procurorii DIICOT i-au trimis in judecata pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat si, in lipsa, pe Adrian Procop, in dosarul privind furtul celor sapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimata la 18 milioane de euro.

Judecarea dosarului a inceput in 13 august, la Judecatoria Sectorului 3. La primul termen de judecata, avocatii celor acuzati de furtul tablourilor au contestat expertiza realizata de specialistii de la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), care concluziona ca cenusa analizata in dosarul furtului de la muzeul din Rotterdam, ridicata la perchezitiile din 1 martie, de la locuinta Olgai Dogaru, provine din arderea a trei sau patru tablouri realizate in tehnica uleiului pe panza.

Adrian Procop si Radu Dogaru sunt acuzati ca, in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efractie in Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat sapte picturi in ulei si acuarele.

De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile "Tete d´Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" si "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait" de Meyer de Haan si "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Alexandru Mihai Bitu este acuzat ca a aderat la grupul infractional si i-a ajutat pe Dogaru, Darie si Procop in incercarea de a valorifica tablourile furate, precum si ca a intermediat comercializarea operelor de arta. Petre Condrat a fost trimis in judecata pentru tainuire, fiind acuzat ca a inlesnit inculpatilor Dogaru si Darie valorificarea a doua dintre operele de arta, "cunoscand ca acestea provin din savarsirea unei infractiuni", au precizat procurorii.

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzata ca ar fi transportat si ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.

Procurorii DIICOT au aratat, in rechizitoriul trimis instantei Judecatoriei Sectorului 3, ca mama lui Radu Dogaru a declarat, la audieri, ca a ars tablourile furate de la un Muzeu Kunsthal din Rotterdam, in soba locuintei sale din comuna Carcaliu, judetul Tulcea.

Ulterior aceasta si-a schimbat declaratia, aratand ca ea nu a ars tablourile, asa cum a sustinut anterior in declaratie data in fata procurorilor.

Procurorii au disjuns cercetarile in cazul Olgai Dogaru, pentru infractiunea de distrugere calificata cu consecinte deosebit de grave, pedepsita cu inchisoare de la 10 la 20 de ani.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Ce a cerut Dogaru in schimbul a 5 tablouri furate din Rotterdam.
Ce a cerut Dogaru in schimbul a 5 tablouri furate din Rotterdam. "Cu hotii nu negociezi cum vrei tu"

Doua dintre cele 7 tablouri furate dintr-un muzeu din Rotterdam ar fi ajuns pe piata neagra din Belgia, iar pentru restul de 5 Radu Dogaru, unul dintre suspecti, a negociat cu autoritatile olandeze.

Avocati: Tablourile furate de la muzeul din Rotterdam nu au fost arse
Avocati: Tablourile furate de la muzeul din Rotterdam nu au fost arse

Avocatii lui Radu Dogaru, Eugen Darie si Alexandru Bitu au declarat, marti, la Judecatoria Sectorului 3, ca cei trei le-au spus ca tablourile furate de la muzeul din Rotterdam nu au fost arse.

Reactiile internationale dupa distrugerea tablourilor din Rotterdam :
Reactiile internationale dupa distrugerea tablourilor din Rotterdam : "O crima impotriva umanitatii"

Probabil ca de la povestea cu lebedele mancate de tigani in Austria, lumea civilizata nu a mai rostit atat de des cuvantul Romania.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.