Ce a cerut Dogaru in schimbul a 5 tablouri furate din Rotterdam. "Cu hotii nu negociezi cum vrei tu"
Doua dintre cele 7 tablouri furate dintr-un muzeu din Rotterdam ar fi ajuns pe piata neagra din Belgia, iar pentru restul de 5 Radu Dogaru, unul dintre suspecti, a negociat cu autoritatile olandeze.
Ca sa spuna unde sunt valoroasele panze, Dogaru a cerut sa fie judecat si condamnat in strainatate, dar a fost refuzat. Cel putin aceasta este varianta vehiculata de aparatorii lui.
Marti, a avut loc primul termen in acest dosar, dar pentru ca lipsesc multe documente, judecata s-a amanat pentru luna septembrie.
Avocatul lui Dogaru arunca din nou in aer povestea celor 7 capodopere furate de romani. Acesta sustine ca Dogaru stie unde sunt 5 dintre ele pentru ca doua ar fi ajuns de mult pe piata neagra din Belgia.
"Daca autoritatile olandeze le acceptau, azi aveau 5 tablouri, ei le au vrut pe toate. In viata, cu hotii nu negociezi cum vrei tu. Au preferat sa piarda 5 tablouri decat sa accepte o negociere cu el sa fie judecat in Olanda", spune avocatul Catalin Dancu.
Radu Dogaru, mama sa Olga, cea care in ultima declaratie a sustinut ca a ars in soba lucrarile dar si ceilalti doi suspecti, Alexandru Bitu si Eugen Darie, au ajuns pentru prima oara in boxa acuzatilor. Au fost fotografiati de jurnalistii straini veniti in numar mare sa asiste la proces.
Nu au avut insa ocazia sa isi spuna punctul de vedere pentru ca procesul s-a amanat.
"Clientii nostri ne-au informat ca nu sunt arse, asteapta cadrul procesual corect pentru a face toate demersurile in sensul de apreda aceste tablouri catre autoritatile olandeze", spune avocata Maria Vasii.
Avocatii apararii sustin ca cenusa din care s-au prelevat probe in data de 1 martie 2013 provenea dintr-o soba in care se mai facuse focul de multe ori, de la data de 17 februarie, atunci cand Olga Dogaru sustine ca ar fi ars tablourile.
"Al doilea argument era legat de cuiul gasit in cenusa. Singurul tablou cu cuie era cea a lui Freud, realizat in 2000. Nu aveu cum sa fie cuie din secolul 19-20", mai spune avocata.
Expertii care au analizat insa cenusa nu au avut cu ce sa compare probele gasite dar chiar si asa sunt siguri de rezultatul final.
"Daca dumneavoastra credeti ca la Carcaliu in mod obisnuit se ard obiecte care contin pigmenti si cuie realizate in tehnica de la sfarsitul sec XIX......", a spus Ernest Oberlander Tirnoveanu, Directorul Muzeului de Istorie.
Procurorul de caz a fost totusi de acord ca cenusa sa fie trimisa si in Olanda pentru o contraexpertiza.
La procesul de astazi, Petre Condrat, colaboratorul lui Catalin Botezatu, a lipsit pe motiv ca este in cantonament cu lotul national de caiac canoe insa judecatorul nu s-a lasat impresionat si a emis un mandat de aducere pentru data de 10 septembrie.