Documentarul “Maria - inima României” a poposit, joi, la Sinaia
Au trecut doi ani de la moartea regelui Mihai, iar amprenta familiei regale nu-și pierde din strălucire.
La Cazinoul din Sinaia, oamenilor le-a fost predată o nouă lecție de istorie.
Timp de 77 de minute, spectatorii s-au întors în timp și au înțeles cine a fost Regina Maria, femeia a cărei inima a bătut pentru România Mare.
Cu ochii ațintiți către zidurile tocite prea mult de vremuri, istoricul John Florescu, cel care ne-a dezvăluit "Războiul Regelui", își amintește de omul Mihai, regele României.
John Florescu: „Eu cred că regele a fost un mare patriot, unic în același sens și un om care este simplu și modest și a fost o mare tristețe când a plecat de aici în 48”.
Istorici, dar și simpli turiști veniți de departe să revadă reședința regală povestesc cu emoție ce a însemnat pentru mulți dintre români regele Mihai de la moartea căruia au trecut doi ani.
Turist: „Pentru mine, personal, a însemnat foarte mult, cred că a fost un simbol al adevăratei noastre libertăți. Rămân la aceeași părere că am involuat din perioada aia. Erau cu totul alte persoane decât cei care ne conduc azi. Erau mai apropiați de oameni și, chiar dacă erau de vită regală și din alte țări, ei chiar știau să trăiască printre oameni”.
Mircea Hortopan, Muzeul Național Peleș: „Odată cu Regele Mihai a dispărut o lume, parte din vechea Românie. Una dintre ultimele dorințe pe care regele Mihai I le-a avut a fost aceea ca inima bunici sale, regina Maria, să se odihnească, după multe-multe peripeții, aici, la Pelișor”.
Și inima reginei Maria, bunica regelui Mihai, a ajuns la Pelișor, la fel și filmul documentar "Maria, Inima Românilor".
John Florescu: „Regina Maria a fost un personaj foarte independent, a venit din Anglia la 17 ani și, după, s-a îndrăgostit de România. Cred că ea este, de fapt, un patriot extraordinar. Nu a avut sânge românesc, dar a devenit la sfârșit româncă”.
Vlad Oprea, primarul orașului Sinaia: „Practic, ce ar fi fost Sinaia fără familia regală? Cu siguranță nu putem ști, dar faptul că familia regală a ales să își facă reședința de vară aici a însemnat foarte mult. A însemnat dezvoltarea unei comunități, unui oraș, chiar dacă este un oraș mic”.
Nicholas Medforth Mills: „Sunt într-un fel trist, dar gândurile mele sunt cu el și cu bunicii mei. Dar, din fericire, putem să ne amintim despre el, despre bunica-mea și Regina Maria, cu care bunicul meu a avut o relație foarte bună. Filmul este foarte emoționant”.
Dan Drăghicescu, producător asociat: „Sperăm ca tinerii să participle la aceste proiecții istorice și să paseze cuvântul mai departe, acest mesaj, pentru că istoria reflectă viitorul”.
Filmul a avut un impact puternic asupra celor care l-au vizionat, datorită poveștii în sine, dar și datorită aducerii la viață a imaginilor alb negru prin colorarea lor.
Sursa: Pro TV
Etichete: sinaia, regele Mihai, regina maria, film documentar,
Dată publicare:
06-12-2019 08:24