Doctorițele de la „Sf. Pantelimon” acuzate că au provocat intenționat moartea unui pacient au fost arestate preventiv
Tribunalul Bucureşti a admis, joi, cererea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile a celor două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon acuzate că ar fi provocat decesul unui pacient internat la terapie intensivă.
Decizia instanţei nu este definitivă.
Cele două cadre medicale de la terapie intensivă au părăsit încătuşate sediul poliției. După câteva ore de audieri, ambele doctoriţe au fost acuzate de omor calificat, iar o asistentă - de mărturie mincinoasă.
Ancheta vizează moartea a 17 pacienți la începutul lunii aprilie în secția de ATI a spitalului Sf. Pantelimon.
Li s-ar fi administrat doze diminuate de noradrenalina, un neurotransmițător menit să mențină nivelul tensiunii arteriale.
Reținerea celor două doctoriţe este o premieră pentru medicina românească. Până acum, medicii implicați în cazuri de malpraxis, au fost acuzați în cel mai rău caz de ucidere din culpă. În cazul celor două de la Spitalul Sf. Pantelimon însă, anchetatorii vorbesc de circumstanțe agravante și anume că "au profitat de starea de vădită vulnerabilitate a persoanei vătămate, datorată vârstei, stării de sănătate, infirmităţii sau altor cauze."
Polițiștii investighează dacă medicii ar fi abandonat astfel pacienți în fază terminală, ca să elibereze locuri pentru a salva pacienți cu șanse de supraviețuire.
În urma reţinerilor de miercuri seară, cadrele medicale din secţia de terapie intensivă a spitalului Sf. Pantelimon au intrat joi în greva spontană.
Bogdan Socea, manager Spitalul Pantelimon: „Sunt şocat, sunt nişte acuzaţii fără precedent, pot să spun ca justiţia îşi va face treaba, încă nu sunt condamnate doamnele doctor”
Reporter: Era secţia atât de aglomerată încât să fie nevoie (de faptele imputate de procurori, n.r.) ?
Bogdan Socea: „Nu era aglomerată, erau doi pacienţi în aşteptare, dar nimic nu justifică o astfel de acţiune. Medicii de anestezie şi terapie intensivă care sunt în spital au hotărât să intre într-o grevă spontană şi să nu dea anestezie la pacienţii cronici sau programaţi, desigur asigură urgențele, garda, şi pacienţii aflaţi deja în tratament. Au spus că vor semna o hârtie în care îşi vor da demisia, şi din contractul cu gărzile, şi din contractul cu spitalul".
10 operaţii au fost amânate joi pentru că anesteziştii nu s-au prezentat în sălile de operaţie.
Reprezentant Secţia ATI Spitalul Pantelimon: „Am depus demisiile din gărzi şi urmează demisia din secţie, este inacceptabil să lucrăm în astfel de condiţii, presiunea e foarte mare, a fost oricum foarte mare dar acum a explodat. E inadmisbil să se facă public, să vadă o ţară că noi avem nişte doctoriţe criminale, de ce ?”
Ministrul Sănătăţii a declarat joi că cele trei controale făcute anterior nu au găsit nereguli pentru că ele nu existau. Alexandru Rafila a mai spus că încearcă să soluţioneze situaţia de la Spitalul Sf. Pantelimon, unde mai mulţi medici şi-au dat demisia, astfel încât pacienţii să nu aibă de suferit.
Acuzațiile procurorilor
Doctoriţa M.M.A. este cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) şi omor calificat (cu premeditare), iar doctoriţa P.M. este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat (cu premeditare).
Concret, procurorii susţin că, în lunile martie şi aprilie, doctoriţele i-au scăzut unui pacient internat la terapie intensivă doza de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale, acesta intrând în stop cardio-respirator.
"Procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea situaţie de fapt: având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator. În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16,45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15 ml/h, la valoarea de 1 ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie", spun anchetatorii.
De asemenea, pe 4 aprilie 2024, la ora 13,17, cele două doctoriţe, "profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1 ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15,00".
Anchetatorii au stabilit că, înainte ca medicii să îi scadă, pentru a doua oară, doza de noradrenalină, starea pacientului se îmbunătăţise.
"Pacientul în vârstă de 54 de ani a fost internat în spital în data de 17 martie, iar pe fondul agravării stării de sănătate a fost transferat la ATI în data de 25 martie. În data de 26 martie are loc prima reducere bruscă a dozei de noradrenalină. În zilele următoare, starea pacientului s-a îmbunătăţit, el fiind chiar vizitat de familie. În data de 4 aprilie are loc a doua reducere a dozei de noradrenalină şi survine decesul", a transmis un reprezentant al Parchetului.
În acelaşi dosar, a fost pusă sub acuzare o asistentă de la Secţia ATI, pentru că i-ar fi minţit pe procurori în legătură cu decesele suspecte de la Spitalul Pantelimon.