Șefa de spital din Iași care și-a ținut părinții internați 3 ani, pe banii statului, dată afară. Spitalizați pentru mâncărimi
Șefa clinicii Dermatologie de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași a fost suspendată din funcție.
I se reproșează că și-a internat abuziv ambii părinți, mai mult de o mie de zile. În realitate, aceștia pot fi îngrijiți la domiciliu, arată primele rezultate ale anchetei interne. Anchete paralele fac și cei de la DSP, dar și de la Casa de Asigurări de Sănătate, instituție care a decontat o parte din bani.
Primele concluzii ale anchetei interne de la spitalul Sf. Spiridon din Iași arată că tatăl șefei secției de Dermatologie a fost internat în total 927 de zile, din 2016 până în prezent.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Omul a avut 20 de spitalizări, fiecare între 15 și 85 de zile. De trei ori a revenit la distanță de 2-3 zile.
În tot acest timp, mama medicului a avut 12 spitalizări care au durat între trei și 47 de zile, însumând 302 zile. În ambele situații, diagnosticul urticarie, pus la internare, nu justifica internările prelungite, așa că s-a decis demiterea șefei clinicii de Dermatologie.
Dr. Diana Cimpoeșu, purtător de cuvânt al Spitalului Sf. Spiridon: ”Ca diagnostic principal de internare predomină urticaria acută și cronică acutizată la alimente sau antiinflamatoare. Examenele de laborator nu susțin în totalitate acest diagnostic. Și ca atare, este o neconformitate cu protocolul de diagnostic și tratament”.
Conducerea spitalului spune și că părinții medicului aveau de fapt comorbidități precum diabet, hemipareză, afecțiuni urinare - comorbidități ce ar fi putut fi tratate într-un serviciu de paliație sau geriatrie - și nu într-o secție de dermatologie, așa cum s-a întâmplat în realitate.
Contactată de Știrile PRO TV, doctorița a refuzat să comenteze acuzațiile. Medicul în cauză se bucură de notorietate în Iași, unde are și o clinică privată de dermatologie și estetică.
Statul a decontat ilegal 125.000 de lei
Dar pentru internările părinților săi a plătit în mare parte spitalul de stat. O mică parte a decontat și Casa de Asigurări de Sănătate. Anchetele vor include și analize financiare care vor stabili prejudiciul total.
Radu Gheorghe Țibichi, Director general la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate: ”Din analiza preliminară rezultă că noi am decontat sume mult mai mici decât a suportat spitalul din fondurile proprii. Noi acolo decontam tarife de 1.500-2.000 de lei pe caz, maxim. Spitalul a suportat costul din bugetul propriu, practic ca să acopere cazurile respective”.
În România, fiecare spital stabilește tariful de internare în funcție de secție, tratament și gravitatea cazurilor. Există o formulă de calcul, iar la spitalul din Iași costul ajunge la aproximativ 3.900 de lei pe internare, conform surselor din anchetă.
Părinții medicului au fost internați în acte de 32 de ori, dar cum per total au stat mai mult de trei ani, cheltuielile suportate de spital și casa de asigurări depășesc 125.000 de lei.
De săptămâna viitoare, în spital va fi implementată o aplicație care va semnala spitalizările prelungite. Datele vor fi analizate lunar.