Doamna Tita a gasit secretul afacerilor in puful de gasca. Antreprenoarea din Bihor exporta in toata Europa penele pasarilor
Pe cat sunt de usoare penele pe atat de consistent este profitul pe care-l aduc unei femei de afaceri din Bihor. De aproape 20 de ani, ea exporta fulgi de gasca si puf in mai multe tari din Europa.
Aduna din toata tara penele si, dupa ce le prelucreaza, le vinde.
Asa arata depozitul fabricii de prelucrare a penelor din Fegernic. Sute de saci plini cu pene, fiecare cintarind 45 de kg, sunt stivuiti si asteapta sa ia drumul strainatatii. Ecaterina Blaga - sau Doamna Tita, cum i se spune, a inceput afacerea prin 1996. La inceput timid, pentru ca astazi sa se bucure de profit.
"Noi lucram cu rromii, sau tiganii din Salaj. Ei merg pina in Tulcea, pina in Dorohoi, in toata tara umbla si aduc marfa", a declarat doamna Tita.
La fabrica, intermediarii primesc intre 50 si 60 de lei pe kilogramul de pene, in functie de calitate. Se ia in calcul in primul rand continutul de puf.
"Dupa cum is de vechi, cum is de noi, ce puf are in ea si ce consistenta are in ea si cit e de veche, cum e de strimba pana si cum e de indoita", a explicat Ecaterina Blaga modul in care evalueaza marfa.
Odata ajunse in fabrica, penele intra in procesul de productie.
"Aici se omogenizeaza penele aduse. Unul o aduce intr-un fel, unul o aduce in alt fel, se amesteca", a explicat doamna Tita.
Intr-o alta incapere, gasim cazanul de aburi, pentru dezinfectarea penelor. Dupa ce se racesc, sunt sortate dupa marime.
Cel mai valoros e puful pur, din care sint confectionate plapumi fine. Penele sint apoi ambalate in saci imensi si vandute ca atare, ori transformate in pilote sau perne.