Adrian Nastase poate fi eliberat inainte de termen. Andrei Nastase: "E un om care crede in justitie"
Adrian Nastase poate fi eliberat conditionat. Verdictul vine cu mult inainte ca fostul premier sa isi ispaseasca cei doi ani de inchisoare la care a fost condamnat de Instanta Suprema, in dosarul ''Trofeul Calitatii''.
18:40 Procurorii au facut repede recurs si i-au stricat bucuria lui Andrei Nastase, fiul fostului premier. Acesta spera ca astazi, de ziua lui, sa-i vina tatal acasa.
"Este un om credincios, crede in justitie", a declarat Andrei Nastase.
In ziua in care implineste 27 de ani, Andrei Nastase a fost alaturi de tatal sau. Spre seara magistratii au considerat ca Adrian Nastase poate sa fie eliberat conditionat pentru ca a executat deja o treime din pedeapsa si a trecut de 60 de ani. In plus, i se scad 45 de zile pentru ca a fost un exemplu in penitenciar, i-a reeducat pe alti detinuti si a scris o lucrare stiintifica despre rolul Romaniei in Uniunea Europeana.
Acuzarea a incercat fara succes sa convinga completul ca soarta fostului premier trebuie decisa de Judecatoria Cornetu, pentru ca inchisoarea Jilava se afla in jurisdictia acelei instante.
Procurorii contesta si calculele facute de comisia de eliberari din penitenciar. Pentru cele 90 de zile dedicate scrisului, Nastase a castigat 45. Asa ca apararea considera ca ultima zi de detentie ar fi trebuit sa fie 4 ianuarie.
"Intervalul de timp scurs a facut ca beneficiul acestei lucrari stiintifice sa fie mult diminuat", declara Adrian Nastase despre aceasta controversa iscata de acuzare.
Procurorii DNA pun la indoiala si caracterul stiintific al celor scrise de Nastase si publicate de Editura Monitorului Oficial. Si-ar fi dorit ca academicienii sa citeasca lucrarea si sa isi dea cu parerea.
"Cred - reactiona Adrian Nastase chiar din boxa acuzatilor - ca cei 45 de ani in care am fost cercetator, profesor creaza o suficienta garantie in legatura cu aceasta lucrare pentru care eventual as beneficia de 8 zile de libertate, care sa fie deduse din cele opt luni care s-ar datora varstei".
Ultimul argument al DNA impotriva eliberarii lui Nastase se refera la lipsa dovezilor ca fostul premier s-ar fi indreptat, mai ales ca a criticat justitia si pe judecatorii care l-au trimis dupa gratii.
17:35 Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a declarat recurs in privinta deciziei Judecatoriei Sectorului 4 prin care a fost admisa cererea lui Adrian Nastase de eliberare inainte de termen, acesta urmand sa fie judecat de Tribunalul Bucuresti.
Decizia Tribunalului Bucuresti in acest caz va fi definitiva.
Pana la judecarea recursului, fostul premier ramane in detentie.
Daca Tribunalul va mentine decizia Judecatoriei Sectorului 4, el va fi pus in libertate.
17: 15 Judecatoria Sectorului 4 a admis, marti, cererea lui Adrian Nastase de eliberare inainte de termen.
Fostul premier nu poate fi insa eliberat decat dupa judecarea unui eventual recurs de catre Tribunalul Bucuresti. Daca Tribunalul Bucuresti va mentine decizia Judecatoriei Sectorului 4, Adrian Nastase va fi pus in libertate.
La judecarea cererii de eliberare inainte de termen, procurorul de sedinta a solicitat instantei Judecatoriei Sectorului 4 Bucuresti respingerea acesteia, invocand faptul ca detinutul nu a dovedit o atitudine de indreptare, intrucat a continuat sa faca afirmatii la adresa judecatorilor care l-au condamnat la doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii" referitor la sponsorizarea campaniei sale electorale din 2004.
Avocatii lui Nastase au respins sustinerile procurorului de sedinta. Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie a venit cu argumente contra eliberarii lui Nastase inainte de termen, invocand fie ca Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti nu este competenta sa solutioneze cererea, fie ca este pusa la indoiala calitatea de opera stiintifica a lucrarilor fostului premier avute in vedere pentru punerea lui in libertate.
Comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv, constatand ca s-a implinit termenul de o treime din pedeapsa in care ar putea fi eliberat fostul premier. Astfel, cererea a ajuns in fata unui judecator.
Avocatul Ion Cazacu spunea ca membrii Comisiei au luat in calcul pentru avizul favorabil activitatile desfasurate de Adrian Nastase in penitenciar, precum si faptul ca acesta a publicat trei carti. Cazacu preciza ca au fost luate in considerare in stabilirea perioadei de executare a pedepsei si zilele petrecute de Nastase in Spitalul Floreasca, scazute din pedeapsa in urma unei decizii a instantei.
Adrian Nastase este incarcerat din seara zilei de 26 iunie 2012, dupa ce a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii".
10.54 Procurorul DNA a spus, in fata instantei, ca este pusa la indoiala calitatea de opera stiintifica a lucrarilor lui Adrian Nastase care au fost luate in calcul de Comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul Jilava la avizul favorabil eliberarii lui dupa executarea unei treimi din pedeapsa.
Dupa ce instanta Judecatoriei Sectorului 4 Bucuresti a respins, marti, cererea de stramutare la Judecatoria Cornetu a procesului lui Adrian Nastase privind eliberarea inainte de termen, procurorul DNA a sustinut in fata instantei ca este pusa la indoiala calitatea de opera stiintifica a lucrarilor lui Adrian Nastase avute in vedere pentru punerea lui in libertate.
UPDATE 10.34 Procurorul DNA a cerut, marti, in sala de judecata, stramutarea procesului lui Adrian Nastase privind eliberarea inainte de termen, de la Judecatoria Sectorului 4 la Judecatoria Cornetu, avocatii acuzand ca solicitarea este discriminatorie.
Adrian Nastase, flancat de opt paznici, a fost dus in camera detinutilor, de unde urmeaza sa fie transferat in sala de judecata.
Nastase este imbracat intr-un palton elegant negru, cu o camasa alba, purtand manusi negre si avand o mapa rosie sub brat.
Cererea de eliberare inainte de termen a lui Adrian Nastase va fi dezbatuta marti, de Judecatoria sectorului 4, care ar putea decide punerea in libertate a fostului premier, dupa aproximativ sapte luni si jumatate de detentie.
Nastase a facut doua solicitari de preschimbare a datei la care sa fie judecata cererea de eliberare, insa ambele au fost respinse, in 10 si 18 ianuarie, fiind astfel mentinut termenul de 12 februarie stabilit initial.
Avocatul Ion Cazacu, care il apara pe fostul premier, declara ca s-a cerut un alt termen intrucat, daca cererea va fi judecata in 12 februarie, practic s-ar pierde zilele scazute din pedeapsa primita de Nastase, respectiv cele din perioada 20-26 iunie 2012, cand acesta a fost internat la Spitalul Floreasca, in urma tentativei de sinucidere.
Adrian Nastase ar putea fi pus in libertate inainte de termen dupa ce Comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv, constatand ca s-a implinit termenul de o treime din pedeapsa in care ar putea fi eliberat fostul premier.
Avocatul Ion Cazacu a precizat ca membrii Comisiei au luat in calcul pentru avizul favorabil activitatile desfasurate de Adrian Nastase in penitenciar, precum si faptul ca acesta a publicat trei carti.
Cazacu a mai spus ca au fost luate in considerare in stabilirea perioadei de executare a pedepsei si zilele petrecute de Adrian Nastase in Spitalul Floreasca, scazute din pedeapsa in urma unei decizii a instantei.
Adrian Nastase este incarcerat din seara zilei de 26 iunie 2012, dupa ce a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii" referitor la sponsorizarea campaniei sale electorale din 2004.
In 3 decembrie 2012, avocatul Ion Cazacu declara ca Nastase ar mai avea de executat, dupa calculele apararii, 35 - 36 de zile de inchisoare din condamnarea primita in dosarul "Trofeul calitatii" si ar putea fi eliberat conditionat pana la sfarsitul lunii ianuarie 2013.
In 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucuresti a decis ca zile petrecute de fostul premier in Spitalul Floreasca, in urma tentativei de sinucidere, sa fie scazute din condamnare. Instanta a dispus atunci sa fie scazuta perioada din 20 pana in 26 iunie 2012.