Doi oameni de afaceri romani, audiati in dosarul urmaririi Laurei Kovesi. Numele lor apar in scandalul Microsoft-Udrea

Dinu Pescariu paraseste sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Omul de afaceri Dinu Pescariu si Claudiu Florica, fostul sef al Fujitsu in Romania, au fost audiati de procurorii DIICOT, in calitate de martori, in dosarul “Black Cube.

Surse judiciare au declarat joi, pentru News.ro, ca Dinu Pescariu si Claudiu Florica au dat declaratii de martor in dosarul “Black Cube”. In dosarul privind spionarea comunicatiilor si hartuirea familiei si a unor apropiati ai procurorului-sef al DNA Laura Kovesi, cetateanul israelian Ron Weiner este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integritatii datelor informatice, operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice, iar David Geclowicz este cercetat pentru complicitate la aceste infractiuni.

In acelasi dosar, procurorii DIICOT au cerut arestarea preventiva in lipsa a lui Yossi Barkshtein, angajat al firmei israeliene Black Cube, au declarat, pentru News.ro, surse judiciare. Cei doi israelieni au stat in arest preventiv din 3 aprilie pana in 22 iulie, cand instanta le-a inlocuit masura preventiva cu arestul la domiciliu.

Potrivit DIICOT, pe parcursul lunii martie, doua persoane care ocupau pozitii de conducere in cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atat in Tel Aviv, cat si in Londra, impreuna cu mai multi angajati ai firmei, printre care si Ron Weiner si David Geclowicz, au initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul comiterii mai multor infractiuni, respectiv infractiuni de hartuire si infractiuni informatice, “constand in fapt in efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenintator si hartuitor, producatoare de temeri, precum si atacuri de tip phishing, in vederea sustragerii credentialelor de acces si ulterior compromiterii de conturi de posta electronica, activitati urmate de violarea secretului corespondentei, copierea si transferul fara drept a continutului acestora”.

Anchetatorii au stabilit ca, in cadrul gruparii astfel constituite, cei doi inculpati aveau roluri si sarcini precis trasate de catre cei doi lideri, respectiv inculpatul Ron Weiner raspundea de partea tehnico-informatica a activitatii, detinand cunostintele informatice necesare, ocupandu-se de atacurile de phishing si de compromiterea efectiva a conturilor de e-mail, in timp ce, in prealabil, inculpatul David Geclowicz era cel care raspundea de contactarea telefonica a persoanelor din familia si anturajul persoanei publice vizate si de obtinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care in continuare formau tinta atacurilor informatice.

Citește și
Black Cube
Black Cube afirma ca a actionat in Romania cu acordul autoritatilor. "Avem permisiunea de la cel mai inalt nivel"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

In dosar au fost audiati la DIICOT, ca martori, procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, si membri ai familiei sale. Codruta Kovesi spunea ca au fost date telefoane, insistent, catre membrii familiei sale si catre prieteni apropiati, timp de o zi si jumatate, dar ca nimeni nu a intrat in dialog cu cei care sunau. Kovesi a precizat ca nu i-a fost atacat contul de e-mail.

Procurorul-sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, declara, la sfarsitul lunii iunie, ca asteapta rezultatele comisiei rogatorii din Israel privind audierea conducerii firmei Black Cube si contractul incheiat cu partea interesata de aflarea informatiilor despre viata privata a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi. Horodniceanu preciza ca DIICOT a intrat in legatura cu politia din Marea Britanie, care ar detine imagini filmate in legatura cu dosarul Black Cube.

In dosarul de la DNA privind licentele Microsoft, in care apar si numele lui Dinu Pescariu si Claudiu Florica, o parte a fost deja trimisa la instanta suprema, care in 24 martie, la judecarea in fond, i-a condamnat pe fostul primar al municipiului Piatra Neamt Gheorghe Stefan la trei ani de inchisoare cu executare, pe fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu si pe omul de afaceri Dorin Cocos la cate doi ani de inchisoare cu executare si pe Nicolae Dumitru la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi pretins si primit noua milioane de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltarii Regionale si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor. Dorin Cocos ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Black Cube, firma angajata sa o spioneze pe sefa DNA, a vorbit pentru Stirile ProTV. Dezvaluirile lor, respinse de autoritati
Black Cube, firma angajata sa o spioneze pe sefa DNA, a vorbit pentru Stirile ProTV. Dezvaluirile lor, respinse de autoritati

Compania israeliana Black Cube, ai carei angajati au fost arestati pentru ca ar fi spart conturile de e-mail ale rudelor si apropiatilor Codrutei Kovesi, sustine ca au actionat in Romania, in concordanta cu legea si in baza unei autorizatii.

Black Cube afirma ca a actionat in Romania cu acordul autoritatilor.
Black Cube afirma ca a actionat in Romania cu acordul autoritatilor. "Avem permisiunea de la cel mai inalt nivel"

Intr-o declaratie acordata publicatiei The Times of Israel, firma Black Cube a salutat decizia justitiei romane de a reducere durata mandatelor de arestare preventiva pentru cei doi angajati acuzati ca ar fi spionat-o pe sefa DNA, Laura Kovesi.

Iohannis:
Iohannis: "Am semnat decretul privind numirea lui Kovesi pentru un nou mandat la DNA". Ce zice presedintele despre Black Cube

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, miercuri seara, ca a semnat decretul privind numirea Laurei Codruta Kovesi pentru un nou mandat la sefia DNA.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.