Averea colosala, miza razboiului dintre Regele Mihai si Printul Paul. Castelul Peles, cap de lista

Ultima actualizare: 01-11-2012 12:28

Afirmatia ii apartine avocatului Casei Regale, care a dezvaluit ca fostul suveran este dezamagit. Asta dupa ce magistratii instantei supreme au consfiintit ca printul Carol Mircea Grigore este intaiul nascut al Regelui Carol al-II-lea.

De acum sunt deschise caile unor razboaie nemaiintalnite in justitie intre fostul rege si nepotul sau Paul. Miza o constituie nenumarate paduri si terenuri agricole, plus zeci de castele si palate. Adica o avere colosala.

Acestea sunt pretentiile lui Paul de Romania, dupa o asteptare de 57 de ani, timp in care a cerut prin instantele din straintate si din tara recunoasterea pentru tatal sau Printul Carol Mircea Grigore a statutului de prim nascut legal al Regelui Carol al Doilea.

Pentru Casa Regala a Romaniei, hotararea magistratilor nu are relevanta. Cum Romania este republica, adevarata miza ramane averea uriasa ce a apartinut marilor Regi ai Romaniei, de la Ferdinand incoace.

Castelul Peles, evaluat la 60 de milioane de euro, a fost construit la initiativa Regelui Carol I, pentru a-i servi drept resedinta de vara. A fost nationalizat si a functionat ca muzeu pana in 2007, cand a ajuns inapoi in posesia Regelui Mihai.

Este, cel putin deocamdata, singura pretentie facuta publica de Paul de Romania. Averea din care sustine ca ar putea cere o parte mai cuprinde domeniul de la Savarsin si domeniul de la Savarsin, judetul Arad, o proprietate pe care majestatatea sa a cumparat-o personal in timpul domniei. I-a fost inapoiata de statul roman in 2001.

Mai sunt apoi terenurile agricole sau forestiere. Actele oficiale arata ca membrii casei regale au detinut 16.000 de hectare de terenuri rasfirate prin tara, impreuna cu masinile si utilajele necesare intretinerii fermelor. La acestea se adauga 140.000 de hectare de paduri pe Valea Prahovei, dar si in Bucovina, Banat si Oltenia.

Membrii familiei Regale au detinut 12 palate si castele si peste o suta de vile, case urbane si cabane de vanatoare. Toate acestea, spune Regele Mihai, ii apartin de drept fiindu-i lasate prin testament de Ferdinand. Partea aceasta din testament este insa contestata de Printul Paul.

Casa regala mai spune ca Paul de Romania are drept de proprietate asupra unor sute de hectare de teren agricol, dar si unor imobile din Mediesul Aurit - Satu Mare, Manastirea - Calarasi, Scrovistea - Ilfov si Lapusna, judetul Mures.

Acelasi print sustine ca potrivit Codului Napoleonic, averea Casei Regale ar trebui impartita in trei: cate 37,5 procente revin majestatii sale Regele Mihai si Printului Carol Mircea Grigore, iar restul de 25%, Elenei Lupescu.

Paul de Romania si-a asigurat aceasta ultima cota cumparand-o de la mostenitorul Elenei Lupescu ajungand sa pretinda 62,5% din avere.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO