Istoria Romaniei, rescrisa de judecatori: Printul Paul, membru al Casei Regale. Miza deciziei,uriasa
Dupa decizia Curtii Supreme de a-l considera membru al Casei Regale a Romaniei, Printul Paul a declarat pentru StirileProTV ca va urma procesul recunoasterii dinastice si ca adevarul trebuie sa iasa la iveala.
Printul Paul de Romania a convins instantele de judecata ca tatal sau ar fi fost primul succesor al tronului si nu fostul suveran, Majestatatea Sa Regele Mihai. Printr-o decizie istorica, Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a dat castig de cauza intr-un proces lung si anevoios.
Reclamantul si-a bazat cererea pe o sentinta a Tribunalului din Lisabona. Acum, pe langa recunoasterea obtinuta, are acces la o avere imensa care a apartinut in ultimul secol marilor regi ai acestei tari.
Paul de Romania a adus ca argument in favoarea lui o sentinta din 1955 a Tribunalului din Lisabona. Acesta confirma ca tatal lui, printul Carol Mircea este primul fiu legitim al Regelui Carol al Doilea. Cel din urma s-a casatorit cu Ioana Zizi Lambrino, in 1918, insa Tribunalul Ilfov a anulat mariajul pe motiv ca ar fi fost incheiat ilegal in clandestinitate, la Odessa.
Reactia Casei Regale:
Regele Mihai da replica: "decizia nu creeaza niciun drept dinastic"
Avocatul Majestatii Sale Regele Mihai sustine ca astfel Paul de Romania si-a pierdut orice drept de a cere sa fie prim-succesor al tronului. Instantele l-au contrazis pana acum in 4 randuri. Decizia finala le-a apartinut insa judecatorilor Curtii Supreme.
Reactia Printului Paul, potrivit www.printulpaulderomania.ro
Salut cu entuziasm si responsabilitate decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie de a recunoaste o sentinta pronuntata in urma cu 57 de ani in Portugalia.
Procesul din Romania, care s-a incheiat, dupa 21 de ani, a fost unul de onoare pentru familia mea. Imi exprim speranta ca ceea ce s-a intamplat astazi reprezinta un prim pas spre reconciliere si pace in Familia Regala.
Imi pare rau ca tatal meu nu a avut sansa sa traiasca acest moment. Ma bucur insa ca fiul meu s-a nascut intr-o Romanie libera si democrata. Poporul roman a castigat dreptul de a-si cunoaste adevarata istorie.
A beneficia de o justitie corecta este un drept sacru al fiecarui cetatean, intr-o democratie autentica. Cu totii suntem martorii unui eveniment istoric, democratic, care sper sa ajute in procesul de evolutie pozitiva a Romaniei.
Respect faptul ca traim intr-o Republica, de aceea voi continua sa imi dedic viata neconditionat, ca si pana acum, actiunilor de sprijinire si promovare a imaginii Romaniei in lume. Este o datorie de onoare a fiecarui membru al familiei Regale.
Dumnezeu sa binecuvanteze Romania!
Miza acestei dispute este uriasa si in stransa legatura cu toate proprietatile care au apartinut candva marilor Regi ai Romaniei.
Pe lista bunurilor nationalizate in 27 mai 1948 ca urmare a abdicarii Regelui Mihai se regasesc: 16.000 de hectare de terenuri agricole situate in imprejurimile Bucurestilor, pe Valea Prahovei sau in Baragan. La acestea se adauga zeci de masini, camioane si chiar autocare folosite pentru exploatarea acestor ferme agricole, dar si terenuri forestiere: aproape 140.000 de hectare.
Extrem de valoroase ar fi si vechile palate si castele, 12 la numar, intre care de departe cele mai importante sunt Castelul Peles, dar si Palatele Cotroceni si Snagov.
In proprietatea familiei regale au fost ani la randul si vile, dar si cladiri in orase si sate - peste o suta la numar, doua biserici, dar si 15 cabane si case de vanatoare.
Pana acum Regelui Mihai i-a fost restituit Pelesul si domeniul de la Savarsin, plus 17 hectare de padure pe Valea Prahovei.
Printului Paul i-au fost retrocedate in calitate de mostenitor al Elenei Lupescu, cateva terenuri.
Paul de Romania a pierdut insa definitiv procesul de revendicare a vilei din Aleea Modrogan, unde se afla sediul central al PDL, dar cere acum vila Elenei Lupescu din Pache Protopopescu.