Disperați din cauza secetei, fermierii din Dobrogea scrijelesc pe pământul uscat mesaje de ajutor: ”Vrem apă”

Ultima actualizare: 10-09-2020 20:13

Din 6 miliarde și jumătate de euro, bani promiși de Uniunea Europeană pentru investiții de mediu, o parte vor merge în sistemele de irigații. Asta au promis reprezentanții Ministerului Agriculturii, la negocierile cu fermierii din Constanța, și Tulcea.

Plină de rod și ajutată în trecut cu irigații, Dobrogea este acum pustiită de secetă.

Sunt agricultori care au pierdut 90 % din recolta de cereale și cer statut de zonă calamitată pentru terenurile lor.

Oamenii așteaptă ajutor și pentru a-și achita creditele. Au primit însă un răspuns sec: statul nu intervine în relația cu băncile.

- Asta este singura apă care a ajuns aici?
- Da, în rest foarte puține ploi
”.

Acum 30 de ani, platoul din zona Comana, în județul Constanta, era bazin legumicol. Acum pare o zonă din deșert. Agricultorii scrijelesc cu lama tractoarelor cereri de ajutor.

Nu facem nimic fără apă. Doar adusă pe canale, că ploaie de la Dumnezeu nu este”.

Clima uscată poate fi controlată numai cu irigații. Însă de vechea rețea s-a ales praful.

Reporter: Stațiile de pompare mai există?
Tudorel Datcu, agricultor: Sunt distruse toate, nu mai există nici cărămidă”.

De la Negru Vodă pleca un canal magistral de irigații spre Medgidia. Fermierii cer o finanțare strategică pentru a-l reface.

Constantin Antohi, agricultor: ”Ar fi foarte util, dar să ni se spună concret, nu promisiuni! Noi ne-am luat tot ce ne trebuie ca să udăm!”.

Problema a fost discutata o jumătate de zi la Ministerul Agriculturii. Delegații din Constanța și Tulcea au plecat cu promisiunea unei viitoare investiții.

Ionuț Lungoci, fermier: ”Ne-au explicat că statul român va face investiții prin fonduri europene, valoare 6,5 miliarde de euro”.

 

Fermierii cer statut de zonă calamitată

 

Fermierii au cerut și statutul de zonă calamitată pentru Constanța. Plus amânarea plății ratelor la bănci, o intervenție pe care reprezentanții ministerului au spus apăsat că nu o pot face.

George Scarlat, secretar de stat Ministerul Agriculturii: ”Fermieri există în toată tara! Înțeleg, vreți prioritate pentru Dobrogea, dar asta nu înseamnă să facem criterii doar pentru Dobrogea și restul fermierilor să fie văduviți, să-i lăsăm!”.

Ce-i drept, pierderi mari sunt și la sud de București. E zona bazinului Vidra-Crețești, care aprovizionează capitala.

Lângă solarii sunt câteva zeci de hectare de culturi de porumb, unde fermierii spun că vor face recoltarea mai mult ca să elibereze terenul.

Iarna a adus prea puțină zăpadă pentru ca primăvara solul să se încarce cu apă. În mai și în iunie a plouat răzleț sau deloc, iar în iulie a fost secetă.

Față de anul trecut, când au obținut 10 tone la hectar, în acest an agricultorii pot spera la 2-3 tone.

Aici, fermierii duc pe roți, în câmp, furtunul cu care să ude plantele.

Avem doar puncte unde putem să irigăm pe suprafețe restrânse. Asociațiile locale estimează că 7.000 de fermieri din zonă au pierdut, în medie, câte 15.000 de lei din cauza secetei.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO