Recolta românească de grâu, devastată de secetă. Cum vrea ministerul Agriculturii să-i ajute pe fermieri

Ultima actualizare: 04-08-2020 21:55

Recolta de grâu din această vară a fost înjumătățită de secetă. Dar Ministerul Agriculturii susține că ne ajunge totuși pentru consum și vrea să-i despăgubească pe fermieri.

Aceștia ar putea fi scutiți o perioadă de plată ratelor, la creditele făcute. În Dobrogea, 40 la sută din culturi au fost pârjolite.

Recolta a fost afectată în toată ţara, dar cel mai grav în Dobrogea. Media la grâu este îngrijorătoare, de doar 2.9 tone pe hectar, la jumătate faţă de anul trecut. Au avut de suferit şi secara, orzul şi rapița.

Agricultura românească a produs în 2020 doar 5.5 milioane tone de grâu. Ministerul Agriculturii spune că această cantitate ar fi împărţită astfel: o jumătate de milion pentru sămânţă, o jumătate la furaje şi o jumătate la alcool.

Aşadar, este important să nu exportăm mai mult de 2 milioane, ca să ne rămână grâu pentru pâinea cea de toate zilele. Consumul României fiind de 2 milioane tone de grâu pe an.

Potrivit ministerului, seceta nu a afectat şi alte ţări, aşa că exporturile nu ar trebui să fie mari. Rămâne însă paguba fermierilor care nu au cum să-şi plătească ratele şi riscă falimentul.

Sebi Pârlițeanu, fermier: "Singura parte recoltată a fost de grâu şi am avut undeva la 200 de kg şi am renunţat. E o sumă infimă pentru că efectiv investiţiile sunt extrem de mari."

O soluţie ar fi soiurile româneşti, rezistente la secetă. Doar că fermierii preferă sămânţa de import, pe care o pot plăti la recoltare.

Ministrul Agriculturii caută o soluţie împreună cu ministerul Finanţelor şi băncile comerciale, astfel încât fermierii să fie păsuiţi cu ratele. Deocamdată se poate lăuda cu 3 şedinţe.

Adrian Oros, ministrul Agriculturii: "Ministerul Agriculturii ce să vedeţi, chiar şi-a făcut treaba, am avut trei întâlniri, dacă aş fi şi ministru de Finanţe şi preşedintele BNR s-ar fi rezolvat."

Ministerul pregăteşte despăgubiri de 250 milioane euro pentru cei 30 de mii de fermieri afectaţi, care ar putea primi câte 200 de euro la hectar. Măsură ar putea intra în vigoare la sfârşitul lunii august, după rectificarea bugetară.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO