Seceta a distrus culturile de cereale. România, mai potrivită pentru a creşte banane şi kiwi

Ultima actualizare: 28-08-2020 19:37

Deși se apropie de sfârșit, vara nu și-a pierdut din puteri. Urmează trei zile de caniculă, în care vor fi 38 de grade la umbră și peste 40 în soare.

Căldura sufocantă din această vară a afectat culturile de cereale, dar, paradoxal, putem spune că există și câștigători: fructele exotice, cultivate deocamdată experimental la noi în țară, au rodit.

Pe final de august, soarele va fi la fel de puternic, semn că vara nu are de gând să plece prea uşor.
Un val de căldură va acoperi aproape toată ţara. Meteorologii au anunţat un cod galben de caniculă, cu disconfort termic şi temperaturi de până la 38 de grade.

Cel mai cald va fi duminică, după care temperaturile vor fi mai suportabile. În unele zone ar putea să plouă. De acum însă ziua este mai scurtă, iar noaptea în creştere, aşa că temperaturile nu vor mai fi resimţite la fel de intens ca în iunie sau iulie.

De altfel, în aceste luni extrem de călduroase, seceta a distrus hectare întregi de culturi de cereale în multe părţi din ţară.

Oana Păduraru, meteorolog la Administrația Națională de Meteorologie, susține că seceta a fost prezentă aproape toată vara, chiar dacă au existat și ploi. În iunie a plouat doar în lanţul carpatic, iar celelalte zone, cum ar fi sudul, au rămas sub arşiţă.

Nu s-a făcut grâul, dar se coc bananele

Daniel Ciuhureanu cultivă, în judeţul Galaţi, aproape 150 de hectare de cereale. Spune că o treime din recoltă a fost compromisă şi se teme că şi anul viitor va fi la fel de rău. Pământul este foarte uscat de secetă, iar fermierii nu îl pot pregăti pentru noile culturi.

„Cât trebuia să fie de înalt? La ora asta mai aveam puţin şi intram la recoltat. Trebuia să aibă talie de 2m. Este la nivel de Egipt, Israel... Imposibil să supravieţuiască plantele" spune fermierul.

Potrivit Ministerului Agriculturii, anul acesta producţia medie la grâu este de 2,9 tone pe hectar, faţă de 4,8 tone anul trecut. Recolte mai mici vor fi şi la secară, orz sau rapiță.

Pe de altă parte, temperaturile extrem de ridicate au favorizat culturile de fructe exotice, cum ar fi kiwi, curmale, rodii, smochini, măslini ori banane, care s-au copt anul acesta şi la noi în ţară. Astfel de recolte se întind inclusiv în Bucureşti, în nordul Capitalei, pe terenul Facultăţii de Horticultură, dar şi în judeţul Dolj.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO