Nu ne adaptăm la piață. România produce diplome de marketing, vânzări și IT deși are nevoie de ingineri și de constructori
Şi anul 2023 se încheie cu o discrepanţă pe piață muncii intre cerere și ofertă. Avem nevoie de ingineri, electricieni şi constructori, însă majoritatea celor care intenţionează să se angajeze vor în IT, marketing şi vânzări.
Tocmai pentru a echilibra situaţia, agenția națională pentru ocuparea forței de muncă, ministerul muncii și cel al educației, au lansat o platformă care pe viitor ar trebui să monitorizeze nevoile economiei astfel încât să ştim în ce domenii ar trebui să ne perfecţionăm.
Aceste fete sunt în clasa a 9-a și nu s-au hotărât încă ce ar vrea să facă în viaţă.
"Ceva legat de IT. Nu ştiu încă sigur”.
”Eu voiam să mă duc pe arhitectură, am și făcut nişte cursuri, dar și în continuare am mai multe opțiuni.Îmi place și partea de artă și partea teoretică, de matematică fizică și încă nu m-am decis pe ce parte să mă duc".
În şcoala lor există un consilier care le va ajută să îşi dea seama spre ce domeniu au inclinaţie însă în celelalte licee lucrurile nu stau grozav.
Lucian Ciolan, Prorector Universitatea din București: "La ora asta statisticile arată foarte prost, numărul total de consilieri este complet insuficient, ar trebui să lucreze cu 800 și ceva de copii și vă imaginați că nu poate să livreze nişte servicii profesionale. În plus domeniul a evoluat foarte mult și cred că cei din sistem ar avea nevoie de mai mult sprijin și mai multă coordonare ei înșiși".
Toate aceste lipsuri se văd atunci când tinerii absolvenţi vor să se angajeze, pentru că, de cele mai multe ori nu se întâlnesc cererea și oferta.
Ana Vișian, Marketing Manager Companie Recrutare: ”Sunt câteva domenii în care există deficit de forță de muncă, inclusiv în IT, zona de medical, zona de inginerie - din păcate nu ies de pe băncile şcolii suficienți ingineri cât să umple locurile respective.Profesii foarte specializate, de la construcții, tehnicieni, electricieni, șoferi specializați, de exemplu șofer de macara.Sunt foarte multe căutări care pornesc cu cuvântul remote. Astea sunt cele mai dorite și unde se aplica cel mai mult, iar că domenii it, financiar contabilitate, vânzări, marketing".
Tocmai de aceea, ANFOM a lansat o platformă, care va monitoriza nevoia de pe piață muncii și care va corela cererea cu oferta.
Corina Scarlat, șefa departamentului de comunicare al ANOFM: "De fapt înglobează nişte mecanisme de anticipare, monitorizare și evaluare a educației și a pieței muncii.Să vedem care este parcursul absolvenților din cursurile de formare sau din programele de educație,și mai este un mecanism care anticipează nevoia de calaificare pe termen mediu lungi și scurt„.
În prezent potrivit reprezentanţilor unei platforme de recrutări sub jumătate dintre cei care termină o facultate sau o școală profesională ajung să lucreze în domeniul pentru care s-au pregătit.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: inginer, locuri de munca, piata muncii, cerere,
Dată publicare:
21-12-2023 18:40