Directorii unor școli au cumpărat dotări „smart” din economiile făcute în pandemie

Ultima actualizare: 21-11-2020 20:00

Deși a bulversat învățământul, pandemia are și o parte bună. Pentru că liceele au rămas goale, unii directorii au cheltuit mai puțin pentru întreținere.

Așa că au folosit banii economisiți pentru a cumpăra tablete, mobilier și table inteligente fără să mai aștepte fonduri de la guvern.

Orele on-line la unul dintre cele mai mari licee din Oradea, Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu", se desfăşoară aproape ca la clasă. Profesorii au primit tablete grafice cu care pot explica exerciţiile chiar mai bine decât la tabla clasică.

„Aici am scris exerciţiile şi, vedeţi, şi elevul a scris în acelaşi timp. Deci, desenele, mult mai bune decât la tablă, chiar" explică o profesoară.

Peste 1.800 de elevi învaţă acum de acasă. Pentru că instituţia este închisă, conducerea liceului a decis să folosească banii rezultaţi din economiile cu întreţinerea în folosul elevilor. Din bugetul anual de 800.000 de lei s-au economisit 300.000.

Iulius Timar, director Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu" Oradea: „Am cumpărat videoproiectoare în sălile de clasă, iar acum am achiziţionat tablete grafice pentru toţi profesorii din şcoală, pentru a creşte calitatea învăţământului on-line."

Şi directorul Liceului Teologic Baptist din oraş s-a dovedit un bun gospodar. A reuşit să economisească aproape 40% din bugetul alocat pentru întreţinerea liceului.

Iosif Curta, Liceul Teologic Baptist Oradea: „Fiind o perioadă în care n-au fost elevii la şcoală, şi am putut face economii, în mod special pe partea energetică, la căldură şi la electricitate, am făcut investiţii destul de importante, zic eu. Avem în fiecare sală videoproiector, laptop, tablă "smart", suporţi pentru camere, camere web".

A fost modernizată reţeaua de wireless, astfel că din oricare sală de clasă se pot transmite cursurile online şi au fost cumpărate şi lămpi cu ultraviolete.

Cristian Andru, director Colegiul Naţional "Avram Iancu", Ștei: „Am reuşit să cablăm toată şcoala, să tragem internet în fiecare sală de clasă, am dotat fiecare clasă cu camere de luat vederi, laptop, bineînţeles. Am cumpărat chiar şi o tablă "smart”. Ceea ce putem face noi, din economiile noastre, vom face."

Directorii spun că au găsit înţelegere la principalul finanţator, primăria din localitate, pentru a putea schimba destinaţia banilor.

Lucian Popa, director Administraţia Imobiliară Oradea: „Pe toate căile, noi i-am încurajat ca din economiile pe care le fac, an de an, banii rămaşi, să poată fi folosiţi pentru cumpărarea materialelor didactice necesare procesului de învăţământ."

Cu banii economisiţi, alţi directori au renovat instalaţia de căldură. Din păcate, puţini gândesc ca ei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO