Diplomat român, acuzat de implicare într-un transport ilegal de 1,5 milioane € de solzi de pangolin

Dată publicare: 18-11-2019 19:22
Dată actualizare: 18-11-2019 20:54


Autoritățile române anchetează posibila implicare a unui diplomat român, dintr-o țară africană, într-un caz de trafic cu solzi de pangolin.

UPDATE - Ministerul Afacerilor Externe a transmis, luni seară, un comunicat, în care pricizează că "la nivelul Centralei MAE, al Ambasadei României la Luanda (care asigură reprezentarea diplomatică și consulară a României în Republica Democratică Congo) și al Consulatului General al României la Istanbul nu a fost primită, până la acest moment, nicio comunicare oficială din partea autorităților Republicii Democratice Congo sau Republicii Turcia referitoare la incidentul menționat".

"De asemenea, MAE precizează că la nivelul misiunii diplomatice a României la Luanda nu s-a solicitat și nici nu s-a autentificat vreun document de însoțire a unui transport de acest tip", se mai arată în comunicat.

Transportul de 1,5 milioane de euro, interceptat în Turcia

Pangolinul, un animal acoperit de o platoșă cu solzi, a devenit în ultimii ani cel mai braconat mamifer din lume, pentru solzii folosiți în medicină asiatică și considerați vindecători pentru multe afecțiuni.

Transportul ilegal, în valoare de 1,5 milioane de euro, a fost interceptat pe aeroportul din Istanbul, iar traficanții ar fi prezentat documente care arătau că au un transport de mobilă, cu destinația România. Documentele, ar fi fost semnat de un diplomat de la Ambasada României din Angola, potrivit jurnaliștilor de la Radio France Internationale.

Poliţiştii turci au descoperit şi reţinut un transport de 1,2 tone de solzi de pangolini, în valoare de 1,5 milioane de euro.

Încărcătura plecase din Congo de pe aeroportul din Kinshasa şi urma să ajungă în România. Pe aeroportul din Istanbul a fost găsită camuflată într-un transport trecut în acte drept mobilă, potrivit jurnaliştilor de la Radio France Internationale. Conform anchetei internaţionale, România ar fi fost doar un paravan. Adevărata destinaţie erau ţările asiatice, a explicat pentru Ştirile Pro TV doctorul Colman, specialist al unei organizaţii care lupta pentru protecţia acestor mamifere.

Dr. Colman O Criodain, WWF: "Au fost cazuri în care traficanţii vietnamezi şi-au folosit legăturile strânse cu ţările est-europene pentru a tranzita aceste zone. Aşa că e posibil că marfa să fi fost ridicată şi apoi un broker să o trimită spre Vietnam".

Potrivit celor de la RFI, expeditorul mărfii ar fi un bărbat care lucra pentru o agenţie de turism, şi care a pretins că acţionează în numele unui presupus diplomat român din Ambasada României în Angola. Diplomatul ar fi şi semnat documentele vamale.

Cercetări la Ministerul Afacerilor Externe

 

Potrivit unor surse, există deja o anchetă în desfăşurare, iar vizaţi sunt diplomaţii României în capitala Angolei, Luanda. Dacă se va dovedi că în acest caz de trafic cu solzi de pangolin exista semnătura unul diplomat roman atunci ar putea izbucni un scandal internaţional.

Şi asta pentru că pangolinul este o specie protejată, pe cale de dispariţie, începând din 2016. A ajuns să fie cel mai braconat mamifer din lume, întrecând în ultimii ani elefanţii şi rinocerii, vânaţi pentru fildeş. Pangolinii sunt vânaţi pentru carne şi solzi. În timp ce carnea de pangolin este considerată o delicatesă, solzii se folosesc în medicină tradiţională chineza pentru tratarea unor afecţiuni, printre care astm, artrita, dar şi cancer sau probleme de fertilitate.

Cazul, relatat în presa internațională

 

Jurnaliştii CNN au relatat şi ei despre acest subiect:

CNN: "Deşi este o piaţă neagră, nu este tocmai una ascunsă. Iată, în acest meniu de restaurant, pangolin"

Pe piaţa neagră, preţurile cele mai mari sunt în China, unde un kilogram de solzi costa până la 1.400 de dolari. În Vietnam , Indonezia şi Thailanda, tari în care creşte pangolinul asiatic, au preţuri mai mici.

Singurul loc din România unde poate fi văzut un pangolin, atât cel african, cât şi cel asiatic este muzeul Antipa din Capitală. Evident, exemplarele sunt naturalizate. Acesta este un pangolin de copac, un exemplar mai mic, atinge cam un metru cu tot cu coada. Nu are dinţi, ci doar o limbă lipicioasă cu care mănâncă termite şi furnici. I se mai spune şi furnicarul solzos"

Anchetatorii ajutaţi de Interpol au reţinut în acest caz mai mulţi agenţi vamali congolezi. Autorităţile române nu au comunicat până acum dacă există vreo implicare românească în acest caz.


VIDEO PROTVPLUS.RO