Camera ascunsă. Cu cât vând contrabandiștii țigările, în piețele din Capitală

20-10-2019 07:00

În condiţiile în care viciul fumatului este tot mai scump în această ţară şi lupta dintre autorităţi şi contrabandişti e din ce în ce mai acerbă.

Numai de la începutul acestui an au fost confiscate peste 120 de milioane de ţigarete de contrabandă, evaluate pe piaţa neagră la 60 de milioane de lei. Chiar şi aşa, multe transporturi ilegale au ajuns cu bine în ţară şi sunt vândute inclusiv în locurile publice.

Au demonstrat-o și reporterii Știrilor ProTV în două pieţe din Bucureşti, cu ajutorul unei camere ascunse.

Contrabandist: "Am Pall Mall subţire, am Sobranie aia roz care a ieşit acum subţire. Ţi le las la 10 lei, îmi iei două cartuşe, unul subţire unul gros. Nu mă face să mă duc la maşină să le iau degeaba că mă ia garda cu ele."

Această discuţie a fost surprinsă în Piaţa Obor din Capitală, unde traficanţii de ţigări de contrabandă apar cât se poate de des.

Tranzacţia se face în locuri ferite, iar vânzătorii nu îţi arată ţigările până nu le dai banii. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă chiar în preajma poliţiştilor locali care patrulează în zonă.

Contrabandist: Ţi-aduc două să-mi dai două milioane.
Reporter: Deci 100 de lei. 
Contrabandist: Un cartuş, da. Mi le aduce cineva?
Reporter: Păi şi cum la preţul ăsta?
Contrabandist: Le ia cu 80 de lei pachetul.
Reporter: De unde?
Contrabandist: Am omul meu care mi-aduce.

Lucrurile decurg după acelaşi tipar şi în Piaţa Rahova.

Cele mai multe ţigarete de contrabandă intra însă prin nordul ţării dinspre Ucraina şi Republica Moldova. În 2019, capturile au crescut cu 60% faţă de anul trecut.

Numai anul acesta, autorităţile din toată ţara au interceptat peste 150 de vehicule care transportau ţigarete de contrabandă. Tot atâtea persoane au fost reţinute la rândul lor din aceeaşi cauză. În total, acestea au încercat să aducă în România peste 120 de milioane de ţigarete, care pe piaţa neagră ar fi valorat 60 de milioane de euro.

Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al IGPR: "Persoanele care achiziţionează ţigări de contrabandă se pot expune la riscuri de sănătate pentru că nu cunsoc modul în care acestea au fost confecţionate de către contrabandişti. Au fost găsite situaţii, cele mai multe, în care acestea erau confecţionate în medii insalubre

Cei care vând mai mult de 40 de ţigarete risca un dosar pentru contrabandă dar şi până la 8 ani de închisoare.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone! 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO