Din ce în ce mai mulți urși, văzuți pe străzile din România. Problemele aflate în dezbatere
Tot mai mulți urși sunt văzuți pe străzile din județul Harghita, chiar și în plină zi, iar prezența sălbăticiunilor reprezintă un pericol real pentru locuitori.
Un pui de urs a fost surprins la plimbare pe aleile unui parc de distracții din Odorheiu Secuiesc, înainte de ora deschiderii. Activiștii de mediu suștin că este nevoie de măsuri ferme, ca să nu se ajungă la tragedii.
Muncitorii care se ocupau de parcul din Odorheiul Secuiesc au dat alarma imediat ce au zărit puiul de urs.
Fazakas Szabolcs, administratorul parcului: „În jur de două săptămâni a venit acest urs la noi în zonă. Slavă Domnului nu erau turiști în zonă, erau câțiva muncitori, au observat, au alungat. Repede am anunțat poliția și vânătorii.“
Primăria a decis că animalul trebuie capturat și dus în munți. Vânătorii au pus o capcană în apropiere și așteaptă ca ursul să muște momeala.
Între timp, cei doi pui de urs din Vatra Dornei care au rămas orfani după ce mama lor a fost împușcat, au ajuns în rezervația de urși de la Zărnesti, județul Brașov.
Un al treilea pui din grupul respectiv încă rătăcește prin zonă. Ursoaica fusese adusă în zona Vatra Dornei, din Predeal, în urmă cu doar trei săptămâni.
Întreaga poveste este o dovadă clară că măsura relocării nu este eficientă, ci mută problema dintr-o zonă în alta.
Ce spun Ministrul Mediului și activiștii
Tánczos Barna, Ministrul Mediului: „S-a demonstrat că anul trecut intervențiile sunt în proporție de peste 90 la sută intervenții de alungare sau de relocare, doar în cazuri extreme se intervine pentru extragerea urșilor. Soluția pe termen lung este gestionarea populației de urși și gestionarea situației de conflict dintre om și urs acest lucru se poate face doar dacă avem o evaluare exactă a populației.“
În primul rând este nevoie de containere securizate acolo unde urșii caută în gunoaie, de garduri electrice care să protejeze gospodăriile oamenilor și de amenzi drastice pentru cei care hrănesc și ademenesc urșii, spun activiștii de mediu.
Cristian Remus Papp, WWF Romania: „Degeaba îi relocăm sau îi împușcăm pentru că tot nu o să rezolvăm problema atâta timp cât ministerul nu vine cu acțiuni concrete, de la conștientizare până la reducerea fragmentării habitatelor, nu o să avem nicio șansă să scăpam de conflictele cu urșii.“
Numai în județul Harghita, în ultimele 24 de ore, au fost emise trei alerte care semnalau prezența urșilor. Într-unul dintre cazuri a fost atacată o vacă, iar în final, din cauza rănilor suferite, vaca a fost sacrificată.