Din ce au reuşit cercetătorii din Galaţi să facă săpun. "Ajunge până la urmă în Dunăre"
Studenții și profesorii din Galați au fost poftiți să se dueleze în idei de afaceri potrivite pentru orașe portuare și prietenoase cu mediul.
Participanții au prezentat produse inventate de ei, iar proiectele vor fi analizate de specialiști din domeniu.
La final, cei mai buni vor fi consiliați pentru a înființa companii care să genereze locuri de muncă și să susțină economia locală.
Mai mulți studenți au transformat pulpa unor legume rezultată după stoarcere într-un preparat ce poate fi umplut cu diferite paste tartinabile. Prețul stabilit de ei este de 15 lei.
Camelia Vlad, Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor:„Am venit cu un produs nou, inovativ. Se numește „free form”. Este făcut din pulpa unor legume. Noi am ales morcov, sfeclă roșie și țelină, pe care putem să îl valorificăm foarte ușor. Are o etichetă curată, nu conține aditivi, doar făină de soia, apă, sare și amidon."
O altă echipă se laudă cu un săpun făcut din ulei.
Rodica Dinică, Facultatea de Științe și Mediu, Universitatea Dunărea de Jos: „Uleiul de gătit, uleiul alimentar. Pe care de obicei îl aruncăm. Și îl aruncăm unde? Ajunge până la urmă în Dunăre. Și ne gândim că un litru de ulei poluează un milion de litri de apă."
Ana Busuioc, studentă Chimie: „Ne aduceți nouă uleiul, noi facem săpunul. Vă vindem săpunul la un preț mai redus, în cazul în care ne-ați adus uleiul. Dacă nu ne-ați adus uleiul, atunci veți plăti dublu."
Astfel de idei de afaceri se întrec în cadrul competiției care a fost pusă la cale de Primăria din Galați și de două universități: una particulară și una de stat.
Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați: „E un maraton de discuții și de idei. Mi-e greu să cred că nu va ieși ceva bun."
Lucian Georgescu, rectorul Universității Dunărea de Jos:„Este ceea ce se cere, este necesar, pentru a fi în slujba comunității și a ne îndeplini rolul de promovare a științei."
Proiectele vor fi prezentate și analizate, iar câștigătorii vor fi anunțați în octombrie, anul viitor.
Camelia Vizireanu, coordonator de proiect: „Vor fi jurizate de către agenți economici cu domenii de activitate asemănătoare proiectelor care vor fi expuse."
Echipele care se vor clasa pe primele trei locuri vor primi laptopuri, telefoane și ceasuri inteligente. Apoi vor fi ajutate să facă pași importanți către o afacere de succes.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!