DIICOT incepe urmarirea penala dupa declaratii facute de lideri UDMR. "Se poate intampla ce a fost la Tg. Mures in 1990"
DIICOT a inceput urmarirea penala in rem dupa declaratii de la tribuna CRU al UDMR din 13 decembrie.
Atunci, primarul din Sfantu Gheorghe a spus ca daca premierul nu instruieste prefectul de Covasna "sa ii lase in pace pe maghiari", in secuime "s-ar putea intampla ce a fost la Targu Mures in 1990".
"Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala au dispus la data de 15 decembrie, in temeiul art. 305 alin. 1 si 2, inceperea urmaririi penale 'in rem' sub aspectul savarsirii infractiunii de amenintare prev. de art. 206 Cp savarsita in conditiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului", se precizeaza intr-un comunicat remis MEDIAFAX, miercuri, de DIICOT.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In comunicat se mai arata ca procurorii DIICOT s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca in 13 decembrie, de la tribuna Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) al Uniunii Maghiare din Romania (UDMR) de la Targu Mures, "au fost facute declaratii susceptibile de a intruni elementele infractiunii prevazute de art. 206 Cp savarsita in conditiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului".
La CRU al UDMR din 13 decembrie, unde s-a votat iesirea formatiunii de la guvernare, a luat cuvantul si primarul din Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, care a cerut indirect premierului sa-l "instruiasca" pe prefectul de Covasna "sa ii lase in pace pe maghiari", el amintind in acest context de conflictul interetnic de la Targu Mures din 1990. "Rog pe domnul Frunda sa isi roage seful, premierul Romaniei, sa il instruiasca pe prefectul de Covasna sa ii lase in pace pe maghiari. (…) Daca nu, in secuime s-ar putea intampla ce a fost la Targu Mures in 1990″, a spus edilul.
Declaratii pe acelasi subiect, inclusiv cu trimitere la evenimentele de la Targu Mures din 1990, a facut presei, in 13 decembrie, si vicepresedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, care a cerut Guvernului masuri impotriva prefectului de Covasna, Marius Popica, dupa amenda data filialei PCM, sustinand ca este "inadmisibil", ilegal si "caraghios, daca n-ar fi tragic" sa se dea amenzi pentru cantarea "imnului tuturor maghiarilor".
Borbely Laszlo a spus ca solicita Guvernului sa ii ceara lui Popica retragerea deciziei de amendare a filialei PCM Covasna. "Ceea ce s-a intamplat iarasi in aceste zile in judetul Covasna este inadmisibil si chiar nu intelegem ca un prefect sa interzica, oricui, atunci cand exista si prevederi legislative in acest sens, ca la o manifestare in cadru organizat sa se cante unul din simbolurile maghiarimii, imnul tuturor maghiarilor. Noi nu ne-am fi gandit niciodata ca, dupa 25 de ani de democratie, se va gandi un prefect sa-i amendeze pe cei care canta un imn care e un simbol national si conform prevederilor legale poate fi cantat cu anumite ocazii, atunci cand avem o asemenea manifestare", a spus Borbely.
El a adaugat ca amendarea constituie "numai un exemplu", amintind ca presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a renuntat la functia de vicepremier dupa ce reprezentantii Uniunii nu au fost consultati in legatura cu atitudinea Romaniei legata de initiativa cetateneasca europeana privind drepturile minoritatilor.
"Cerem Guvenului sa ia masurile legale, pentru ca e inadmisibil, nu va suparati, si e chiar caraghios, daca n-ar fi tragic, ca, daca se intalnesc 100-200 de oameni si, va repet, intr-un cadru organizat, canta acest imn, pe care il cantam si de 15 Martie si nu a comentat, slava Domnului, timp de 25 de ani, decat cu rare ocazii, cineva acest lucru, partidele extremiste - deci sa ne trezim, dupa 25 de ani, cand astazi inca suntem la guvernare, sa se trezeasca prefectul sa ia asemenea masura. Deci da, vom cere Guvernului sa ceara prefectului sa retraga aceasta decizie, care este, va repet, si ilegala, pentru ca avem o Hotarare de Guvern din 1992 care precizeaza foarte clar ca pot fi folosite aceste simboluri", a sustinut Borbely.
El a aratat ca spera ca nimeni nu vrea sa se ajunga la o situatie comparabila celei din martie 1990 de la Targu Mures si ca astfel de decizii au si "o contrareactie, o mai mare solidaritate", care inseamna ca maghiarii simt ca sunt in pericol simbolurile lor nationale.