Guvernul Ponta 4 intra marti in functie. Ce a promis fiecare dintre noii ministri ca va face in mandatul sau
Cu opt ministri noi, fara UDMR, dar cu partidul lui Calin Popescu-Tariceanu cooptat la guvernare, Cabinetul Victor Ponta vrea sa ramana la Palatul Victoria, pana in 2016.
Dupa votul de luni seara, Victor Ponta a anuntat ca a discutat cu presedintele Traian Basescu si au convenit ca ceremonia de depunere a juramantului de catre noul Cabinet sa fie organizata in aceasta seara, la ora 20.30. Pana atunci, in cursul zilei de marti, noii ministri vor efectua predarea-primirea dosarelor cu fostii ministri .
Victor Ponta spune ca ar vrea sa-si duca mandatul pana la final: "A fost o problema de energie a mea si de credinta ca pot sa duc la bun sfarsit ce am inceput in mai 2012. Mi-am recapatat aceasta incredere - nu in totalitate, recunosc, sunt multe lucruri pe care trebuie sa le fac altfel - si cred ca o sa invat mai mult din infrangerea din 16 noiembrie decat am invatat din victoriile anterioare"
Cabinetul propus de Victor Ponta este pe jumatate nou. Cu un singur vicepremier - Gabriel Oprea -, Guvernul a fost parasit de cei de la UDMR, dar in componenta intra doi liberali din guparea Tariceanu. Inaintea votului din plen, ministrii noi au fost audiati in comisiile de specialitate. Cu toate ca PSD are majoritate in Parlament, unul dintre cei propusi a fost respins la audieri si a ratat sansa de a fi ministru. Este vorba despre senatorul Adrian Anghel, propus la ministerul care se ocupa de romanii de pretutindeni si pe care Victor Ponta l-a inlocuit deputatul PSD Angel Tilvar
Ceilalti ministri propusi au trecut fara emotii testul audierilor in comisii. Senatorul PSD Darius Valcov a fost avizat de Parlament sa preia Ministerul Finantelor, dupa ce le-a vorbit alesilor despre reducerea TVA de la 24% la 22 sau chiar 21%. Dar asta numai daca, in 2015, vor fi incasari suplimentare la bugetul de stat de doua - trei miliarde de lei.
Si Mihai Tudose a primit verde din partea comisiei de specialitate pentru a deveni ministru al Economiei. Deputat PSD la al patrulea mandat, Tudose le-a spus colegilor, in gluma, ca il recomanda vocea, talentul si inaltimea. Cat despre proiectele de la minister, privatizarea Oltchim va fi o prioritate, a anuntat Tudose.
Aviz favorabil a primit si deputatul Ionut Vulpescu, propus pentru Ministerul Culturii, ramas vacant dupa retragerea UDMR de la guvernare. Nascut in 1976, Vulpescu a absovit Teologia si este un apropiat al fostului presedinte Ion Iliescu.
Pesedistul Sorin Grindeanu, deputat PSD la primul mandat, a fost validat ca ministru al Comunicatiilor. In trecut, acesta a fost viceprimar al municipiului Timisoara.
Rectorul de la Agronomie din Bucuresti, profesorul Sorin Campeanu este propunerea celor de la Partidul Conservator pentru Ministerul Educatiei.
Un alt nume nou este cel al Gratielei Gavrilescu, propusa in Guvern de liberalii lui Calin Popescu Tariceanu. Deputat ales pe listele PNL, ea a fost avizata de comisii pentru a conduce Ministerul Mediului. Andrei Gerea, tot din partea PLR, a fost desemnat pentru Ministerul Energiei si al IMM-urilor. Deputat de Arges, acesta a mai facut parte din Cabinetul USL .
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, ministri, Parlament, victor ponta, investire, comisii, executiv,
Dată publicare:
16-12-2014 08:02