Dezvoltatorii imobiliari propun programe care să încurajeze construirea clădirilor cu consum de energie aproape de zero
Se înmulțesc clădirile care au un consum de energie aproape de zero.
Însă costul unei astfel de locuințe este mare, motiv pentru care Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România propune ca statul să dea și el un voucher, de cel puțin 20.000 de euro. Astfel de programe funcționează deja în Vest.
Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari vrea să propună un proiect de lege prin care cei care vor să cumpere, să construiască, ori să eficientizeze energetic o locuință, să primească un ajutor de la stat sub formă de voucher.
Bogdan Ivan, secretar general al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari: „Ne gândim la un progarm similar cu Rabla plus, care vedem că funcționează foarte bine în domeniul autovehiculelor electrice, credem că la fel de importante pentru România sunt și construcțiile și casele și ne gândim la o propunere care să constea într-un vocher de minim 20.000 de euro, să poată să utilizeze această reducere, pe care fie să o înmâneze dezvoltatorului, sau să utilizeze acest voucher pentru achiziția de echipamente cu înalte eficiențe energetice.”
Proiecte asemănătoare sunt deja implementate în Italia, Franța, Spania, Cehia și Germania.
De pildă, în Cehia programul se numește „Economii Verzi”, oamenii primesc și 50% din totalul cheltuielilor pentru construirea sau cumpărarea de case ori de echipamente cu un consum scăzut de energie.
Din 2021, dezvoltatorii sunt obligați să construiească după standardul nZEB - cu alte cuvinte - clădiririle trebuie să aibă un consum de energie aproape de zero, iar din 2030 vor trebui să respecte un nou concept, 0 emisii de carbon.
Însă, acest lucru duce la costuri mai mari ale construcției, iar prețurile finale ale locuințelor cresc chiar și cu 20-30%.
Într-un complex de blocuri din București vor fi construite în total peste 200 de locuințe verzi.
Andrei Ștefan, dezvoltator: „Discutăm de pompe de căldură, de panouri fotovoltaice, de o izolație termică superioară, de noile generații de geamuri cu transfer termic foarte scăzut, adecvate pentru case pasive, discutăm de izolație termică superioară”.
Și casele de tip duplex sunt construite astfel încât să aibă un consum redus de energie.
Veaceslav Vlas, CEO-ul unui complex imobiliar, dezvoltator: „Noi le considerăm verzi pentru că ele sunt construite după principiul caselor eficiente energetic, asta înseamnă că noi consumăm mai puțină energie pentru a încălzi, a răci sau a prepara apa caldă. În acest proiect noi folosim încălzire geotermică.”
Proiectul voucherelor pentru case verzi propus de dezvoltatori trebuie agreat și ulterior votat de parlamentari.