Se pregătesc mii de disponibilizări la Complexul Energetic Oltenia. Compania trece pe energie verde
Mii de mineri de la Complexul Energetic Oltenia vor rămâne fără locuri de muncă anul acesta.
Compania de stat este obligată să închidă minele de lignit și să treacă la furnizarea de energie obținută din gaz metan și... panouri solare.
Până în 2030, la societatea din Târgu Jiu ar urma să rămână mai puțin de 3.000 de salariați. Planul de restructurare al Complexul Energetic Oltenia, convenit cu Comisia Europeană, prevede cel puțin 4.000 de disponibilizări doar anul acesta. Alte câteva mii vor fi în următorii ani.
„Cu ce trăim aici, în Dolj au pământ, aici dacă se închide mineritul rămânem ai nimănui.”
„Nu e bine, rămâne lumea pe drumuri, chiar nu e bine ce fac” spun doi foști mineri.
Manu Tomescu, lider sindical: „În cel mai fericit caz vor ieși undeva la un sfert, o treime, să îndeplinească condițiile de pensionare. Restul salariaților nu știm ce măsuri se vor lua, probabil se vor face programe de concedieri.”
Pe ieșirea la pensie se bazează și șefii companiei. Chiar în aceste zile a intrat în vigoare o lege care le recunoaște minerilor vechimea în muncă în condiții speciale. Asta înseamnă că vor primi bani în plus la pensie. Pentru ceilalți care nu ies la pensie, statul promite un ajutor de peste jumătate de miliard de euro, bani din care vor fi create noi locuri de muncă și se vor face cursuri de reconversie profesională.
Lulu Iulian Păuna, lider sindical: „Totuși, au niște vârste înainte ca să poată să mai ducă un program de reconversie profesională și să se angajeze la patroni. La alte firme nu sunt luați în calcul.”
Pe de altă parte, compania de stat anunță că va investi fonduri europene în construirea unor parcuri fotovoltaice și a unor centrale pe gaz.
Virgil Popescu ministrul energiei: „CEO trebuie să existe aici, CEO nu înseamnă doar cariere miniere, înseamnă producție de energie – gaz, fotovoltaic și cărbune.”
Sindicatele, însă, nu sunt de acord.
Constantin Crețan, lider sindical: „O să avansăm ordonanță președințială și îi blocăm. Am dat în judecată primăriile, avem deja 40 de procese în instanță, pentru că aceste terenuri trebuie să revină proprietarilor de drept care le-au deținut.”
Complexul Energetic Oltenia asigură în perioadele de vârf un sfert din energia țării. În 1990 compania avea 70.000 de salariați. Până în 2030, numărul lor ar trebui să ajungă la 2.600.
Sursa: Pro TV
Etichete: complexul energetic oltenia, disponibilizari, mineri,
Dată publicare:
10-05-2023 08:02