Dezastrul provocat de schimbările climatice. Temperaturile vor crește cu 4-5 grade în următorii ani
Încălzirea globală a modificat anotimpurile, spun experţii, care au observat că în ultimii zece ani vara a fost cu aproape două luni mai lungă. Primăvara și toamna sunt mai scurte, dar mai calde, iar iarna începe mai târziu.
De multe ori, de Crăciun este o vreme frumoasă, fără zăpadă. Ninsorile adevărate și episoadele de ger vin peste noi abia prin ianuarie și februarie.
Temperaturile în continuă creştere au schimbat anotimpurile în ultimul deceniu.
Cel mai nou studiu de profil aduce în prim-plan modificările din Ungaria. Dacă în anii ‘70, vara începea pe 21 iunie şi se termina pe 20 august, în ultimul deceniu, anotimpul călduros a debutat chiar de la sfârşitul lui mai, cu o lună mai devreme şi s-a încheiat pe 17 septembrie, aproape cu o lună mai târziu decât în mod normal.
Schimbările nu au ocolit nici România, spun specialiştii. Anotimpurile de acum 10-20 de ani nu mai seamănă cu ce se întâmplă acum, iar ritmul se va accelera.
George Gârbacea, președintele Agenției Naționale de Mediu: “Toamna se va duce spre iarnă, iarna se va muta un pic către primăvară şi primăvara se va scurta. Vara se va prelungi în ambele sensuri.”
Roxana Bojariu, climatolog: “Avem o creştere a temperaturilor în toate anotimpurile, cu excepţia toamnei, în zona noastră de lume. Dar în viitor şi toamna va cunoaşte o creştere sistematică a acestor valori. În anotimpul de vară avem creşteri pentru ultimele şase decenii de 3 grade Celsius.”
Activiştii de mediu vorbesc despre efecte devastatoare pe care aceste schimbări le au deja asupra mediului şi implicit a omului. Seceta prelungită şi ploile torenţiale, urmate de inundaţii, pun în pericol sursele de hrană.
Vlad Cătună, Greenpeace România: “În 2020, România a înregistrat una dintre cele mai mari secete din ultimii 50-60 de ani. Practic, 1,6 milioane de hectare au fost afectate de secetă, ceea ce a dus la o scădere a productivităţii cu 15-20%.”
Anul trecut s-au dat cele mai multe avertizări cod roşu de caniculă, disconfort termic accentuat, ploi torenţiale şi grindină.
Avertizări Cod roşu emise de meteorologi:
2015 - 1 avertizare
2016 - 0 avertizări
2017 - 3 avertizări
2018 - 2019 - 59 avertizări
2020 - 132 avertizări
Studiile climatice estimează că în următorii ani temperatura medie globală va creşte cu 4,9 grade Celsius iarna, iar pe perioada verii cu 4,3 grade. În traducere, vom avea ierni blânde şi veri uscate. În 80 de ani, de pildă, Bucureştiul va ajunge să aibă clima Atenei, cu o medie de 19,2 grade celsius.
Temperaturile tot mai ridicate au provocat un dezastru pe întreaga planetă în ultimii 30 de ani. Gheţarii se topesc văzând cu ochii şi porţiuni întregi de vegetaţie pălesc în fața secetei.