Ploaia îngheţată care a căzut în nord-vestul ţării a fost însoţită de vânt de 100 de kilometri pe oră şi a provocat un dezastru în Satu Mare.

O pădure uriaşă de fag a fost făcută surcele. Meteorologii susţin că bieţii arbori au îngheţat şi au fost sfărâmaţi de vifor.

La Tarna Mare, aproape de graniţa cu Ucraina, curenţii au secerat copacii de pe 100 hectare. Pădurea de fag, tânără de 40 de ani, a fost lipită de pământ. Imaginile filmate cu o dronă arată dimensiunea dezastrului.

Doar câţiva arbori mai zdraveni au supravieţuit viforului, care a suflat cu 100 de kilometri pe oră.

Localnicii povestesc că s-a auzit un zgomot sinistru în toată zona, iar crengi uriaşe au fost ridicate câţiva metri în aer.

Localnic: „Parcă împușca cu mitraliera, aşa se auzeau şi cădeau lemnele unul după altul."

Localnică: „Am crezut că îmi aruncă în geam. Ce a fost aici, Doamne! Cum să nu ne speriem? Am ieşit că m-am temut că mi-a descoperit casa. Aşa cum a tunat s-a auzit."

Ulterior, meteologii au căutat explicaţii. În regiunea afectată a început iniţial să plouă. Apoi s-a răcit brusc şi a căzut lapoviţă. Pe arbori s-a depus un strat gros de gheaţă şi, în scurt timp, au devenit casanţi. Ulterior, s-au spart pur şi simplu în fața rafalelor de vânt.

Monica Sobius, primar Tarna Mare: Vântul puternic, ploaia înghețată au îngreunat vegetaţia forestieră şi s-a produs acest fenomen. E un dezastru natural. Azi - mâine vine dealul peste noi nemaifiind arbori."

Autorităţile au mers luni în zona afectată.

Autorități: „Din păcate, era o pădure tânără care ar fi avut timp să crească şi să devină arbori puternici. Acum va trebui să recuperăm ce a distrus natura în câteva ore."

Lemnele care vor fi recuperate vor scoase la vânzare de ocoalele silvice. Probleme similare au fost înregistrate şi în estul şi nord-estul judeţului Satu Mare. La Turț, de pildă, mai multe livezi au fost puse la pământ, iar la Călinești-Oaș au căzut copaci pe drumul de acces către localitate.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!