Cod galben de lapoviţă, ninsoare, polei şi vânt în 19 judeţe şi în Bucureşti, de luni seară
Meteorologii au emis, luni, o atenţionare Cod galben de lapoviţă, ninsoare, polei şi intensificări ale vântului, valabilă până marţi după-amiază în 19 judeţe din Oltenia, Muntenia şi Banat, precum şi în municipiul Bucureşti.
Astfel, în intervalul 19 martie, ora 18:00 - 20 martie, ora 15:00, în Banat, în cea mai mare parte a Olteniei, precum şi în zona Carpaţilor Occidentali şi în vestul Carpaţilor Meridionali, începând de luni seara (19 martie) şi până marţi dimineaţa (20 martie), temporar vor fi mai ales ninsori moderate cantitativ şi se va depune strat de zăpadă, local mai consistent. Îndeosebi în sudul Olteniei se va forma polei, iar pe arii relativ extinse în Muntenia, în special seara şi în prima parte a nopţii de luni spre marţi (19/20 martie), vor fi precipitaţii mai ales sub formă de lapoviţă şi local se va semnala polei, apoi vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă în general de 10 - 15 centimetri.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
În Dobrogea vor fi precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare, izolat mai însemnate cantitativ, în jur de 15 - 20 l/mp, şi se va produce polei. Temporar, vântul va prezenta intensificări cu viteze în general de 50 - 55 km/h, mai mari în zona montană înaltă, dar şi pe litoral pe parcursul zilei de marţi (20 martie), unde vor atinge 65 km/h.
Pe de altă parte, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), la nivelul întregii ţări, va rămâne în vigoare informarea meteo de ninsori, polei, intensificări ale vântului şi vreme deosebit de rece.
În intervalul 19 martie, ora 13:30 - 20 martie, ora 20:00, vor fi perioade cu precipitaţii, mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare, în cea mai mare parte a ţării, astfel că pe arii restrânse se va forma polei şi local se va depune strat de zăpadă. Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea regiunilor cu viteze de 50 - 60 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele vor depăşi 70 - 80 km/h, viscolind şi spulberând zăpada. Vremea se va menţine deosebit de rece pentru această perioadă.
Vremea luni în toată țara
Ziua de luni ne-aduce vreme neobişnuit de rece. Precipitaţiile se extind dinspre sud-vest şi vor cuprinde jumătatea sudică a ţării şi zonele montane. Vom avea maxime de la minus 7 grade în Bucovina, la 8...9 grade în Transilvania.
În Dobrogea şi Bărăgan o să fie foarte frig. Temperaturile se menţin negative în cea mai mare parte a zilei şi cu greu se ating 2 grade pe litoral. Va cădea lapoviţă şi se va depune polei; vântul va mai avea unele intensificări, iar pe seară şi la noapte o să ningă. Vreme urâtă găsim şi în Moldova sudică şi în nordul Munteniei: temperaturi extrem de scăzute şi vânt insistent. Mai întâi se anunţă lapoviţa şi polei; apoi apar ninsorile şi se înteţesc pe timpul nopţii.
În jumătatea nordică a Moldovei şi în Bucovina găsim atmosfera închisă şi un frig pătrunzător. Dimineaţă este ger; maximele nu depăşesc minus 4 grade, iar pe înserat şi la noapte se întorc ninsorile.
În nordul Transilvaniei şi în Maramureş va fi ceva mai bine. După o dimineaţă rece, temperaturile cresc şi ajung pe la 6...7 grade. Înnorările persistă, dar nu prea sunt semne de precipitaţii. În schimb, în vestul ţării o să avem vreme urâtă şi temperaturi foarte modeste. Vin precipitaţii sub toate formele; apare poleiul, iar vântul sufla tare în sudul Banatului. Maximele se opresc pe la 3...4 grade; iar noaptea aduce lapoviţă, ninsoare şi minime în jur de zero grade.
În Transilvania este foarte frig dimineaţa, chiar ger în depresiuni; dar pe timpul zilei temperaturile reuşesc să ajungă la 8...9 grade în vestul provinciei- aici vor fi cele mai ridicate valori din ţară. Precipitaţiile cuprind mai întâi zonele montane; iar peste noapte se extind.
În Oltenia aşteptam vreme rea şi temperaturi mult mai scăzute decât ar fi normal. Va cădea lapoviţă; se va forma polei sau gheţuş; iar pe timpul nopţii vor fi mai mult ninsori. Vântul va avea intensificări şi va spori senzaţia de frig. Şi în sud va fi vreme urâtă, cu lapoviţa şi polei; apoi ninsori mai serioase. Şi vântul va agita atmosfera şi vom avea temperaturi cu aproape 15 grade mai scăzute decât în mod obişnuit.
Vreme deosebit de rece şi în zona Capitalei, cu o maximă de minus 1 grad. Cerul rămâne acoperit de nori; vântul se menţine activ şi trecător va cădea lapoviţă şi vor fi condiţii de polei. La noapte va ninge şi se poate depune strat de zăpadă, iar vântul va sufla cu 45 Km/h. Minimă ajunge la minus 4 grade.
La munte e iarna în toată regula. Vin precipitaţii destul de consistente în aproape toate masivele. Ziua se anunţă lapoviţă cu depuneri de polei; dar pe seară şi noaptea vor domina ninsorile.
Vântul mai are unele răbufniri pe creşte.
Vremea în următoarele zile
Marți avem încă o zi foarte rece, cu precipitaţii mai consistente în regiunile sud-estice. În sudul extrem mai apare ceva lapoviţa şi se poate depune polei. În rest vor domina ninsorile; iar în Muntenia, Dobrogea şi pe crestele montane vântul se va transforma în viscol.
Miercuri frigul persista. Vin alte precipitaţii, în special ninsori, iar vântul sufla mai tare în sud-estul ţării şi la munte.
Joi: tot vreme de iarnă, cu ninsori mai serioase în jumătatea sudică a ţării şi un vânt activ în sud şi în sud-est. Temperaturile rămân extrem de scăzute, iar noaptea o să fie ger în Moldova şi în depresiuni.