Descoperirea macabră făcută, marți, în Sighetu Marmației a stârnit un val de revoltă printre localnici. Vecinii cred că trupul copilului de 14 ani, găsit într-un sac de plastic, a fost ascuns de mai multe săptămâni chiar de tatăl acestuia.

Și medicii legiști spun că baiatul a fost lipsit de îngrijire și hrană. În tot acest timp, autoritățile fac declarații halucinante. Susțin că familia nu prezenta un risc social și de aceea nu au monitorizat atent situația.

Într-o locuință degradată, în încăperi mici, pline cu diverse obiecte depozitate și adevărate focare de infecție, locuiau cei doi copi, de 14 respectiv 16 ani împreună cu tatăl și partenera lui. Abia după tragedie, cei de la Protecția Copilului au decis ca minorul de 16 ani, fratele celui mort în condiții îngrozitoare, să fie luat într-un centru, în regim de urgență. Specialiștii de la Protecția Copilului Maramureș susțin că familia era în evidență asistenților sociali. Ca de obicei, după ce se întâmplă o nenorocire, ridică din umeri.

Adrian Mândru, purt. cuv. DGASPC MM:
„Din informațiile noastre, noi așa știam, că este în evidențele Direcției Asistenței Sociale Sighetu Marmației. M-ați întrebat la un moment dat de anchetele sociale. Ei trebuie să știe și când a fost făcută ultima anchetă socială acolo”.

În schimb, asistenții sociali din Sighetu Marmației susțin că familia nu era văzută ca un caz deosebit și că nu le-a atras atenția.

Marius Gabriel Volcovinschi - Directorul Direcției de Asistență Socială Sighetu Marmației: “Familia nu era luată în evidență ca și caz social, datorită faptului că veniturile cumulate ale familiei depășeau 4 mii 4 sute de lei. Venituri compuse din indemnizația pentru însoțitor, pentru copilul bolnav, alocația dublă, bugetul complementar și pensia alimentară de care beneficiau cei doi însoțitori. R: Dar nu a fost nimeni de la primărie curios să vadă, cum trăiesc acei copii? Se cunoaște, dar atât timp cât nu există risc social, nu putem să intervenim cu absolut nimic. Autoritățile nu pot sta lângă fiecare persoană încadrată cu grad de handicap”.

Principalul suspect în acest caz rămâne tatăl

Principalul suspect în acest caz rămâne tatăl copiilor care urmează să fie evaluat psihiatric.

Deși autoritățile susțin că veniturile familiei erau peste 4 mii de lei, cei doi minori locuiau în condiții inumane.

Vecinii spun că în ultima perioadă dormeau și într-o mașină din curte, iar cei mai apropiați duceau frecvent mâncare copiilor. Cel găsit fără viață avea mai multe afecțiuni și un handicap sever, motiv pentru care avea nevoie de îngrijire și hrană corespunzătoare.

Potrivit localnicilor, tatăl celor doi ar fi ascuns trupul copilului pentru a beneficia în continuare de indemnizația de handicap a acestuia. Acesta a fost internat pentru evaluare psihiatrică, iar partenera acestuia a fost audiată, dar lăsată în libertate.

Polițiștii au deschis acum un dosar penal pentru ucidere din culpă și profanare de cadavre.