Liber la venerat doar pentru relicvele cu certificat. Biserica va tipari "Ghidul Moastelor din Romania"

Ultima actualizare: 11-04-2014 07:02

Pana la finele anului, romanii vor putea alege ce sfinti doresc sa venereze, consultand "Ghidul Moastelor din Romania".

Fara nicio gluma, toate mitropoliile au inceput sa trimita catre biroul Patriarhiei dosare bine-intocmite in parohii, privind relicvele pe care le expun.

Dosarele trebuie sa contina fotografii si scrieri ale cronicarilor, dar si documente clare de provenienta, atunci cand sunt aduse de peste hotare. Biserica incearca astfel sa alunge orice urma de indoiala. Ramane de vazut daca o sa reuseasca.

Credinta nu exclude dovada. La cererea Patriarhului Daniel, peste cateva luni, vom avea pe piata "Ghidul Moastelor din Romania".

"Eu sunt mai sceptica, Toma Necredinciosu. Daca nu vad, nu cred! As crede daca as citi", spune o femeie.

Din cele cateva mii de moaste cite se presupune ca sunt prin biserici, cateva sute au fost deja trimise spre autentificare la Bucuresti din parohiile din Oltenia si Moldova. In Ardeal, spun inaltii ierarhi, cultul moastelor este mult mai putin dezvoltat.

"In acest moment inca nu stim exact numarul de moaste. Tocmai acesta este si rolul acestui ghid", spune parintele Constantin Stoica.

Dosarele trimise la patriarhie sunt insotite de fotografii si acte de provenienta. In cazul sfintilor autohtoni e nevoie de inscrisuri vechi daca sunt adusi din strainatate trebuie sa existe la dosar actele de provenienta.

Sfantul Sinod nu va avea probabil nicio ezitare in a valida, pentru includerea in ghid, moastele Sfantului Nectarie, pastrate la Manastirea Radu Voda din Bucuresti. Acestea au fost luate de pe Insula Eghina de reprezentantii Bisericii Surori Grecesti si aduse aici impreuna cu documentele de autenticitate. Actele xerocopiate, fotografii si dovezi ale minunilor facute in timp ce se aflau aici au fost trimise deja la Patriarhia Romana.

Staretul manastirii arata acum prima oara scrisorile oficiale care au insotit relicva.

Cazul acestor ramasite sfinte e clar. Din trupul calugarulului Nectarie, proclamat sfant la 41 de ani dupa ce a murit in Grecia preotii au impartit deja particele in zeci de biserici din Europa.

Moastele au plecat sub forma de dar- niciodata cele reale nu se transmit in schimbul unor recompense banesti, sustine patriarhia. Vanzarea de moaste, avertizeaza reprezentantii BOR, se face exclusiv de catre escroci. Cum tot acestia ar cuteza sa expuna spre venerare false oseminte. Au fost insa cazuri destule.

Ar mai fi insa o problema- in unele situatii, cum este manastirea Nicula de langa Cluj, nu exista cronici sau documente; comunitatea e cea care atesta sfintenia continutului raclei.

"-Vor fi validate si moastele care nu au documente scriptice si sunt impuse doar de cutuma locului?
- Aceasta este o decizie pe care o va lua Sfantul Sinod in momentul in care va analiza toate aceste informatii care vor veni de la parohiile si manastirile ortodoxe"
, mai explica Parintele Stoica.

Ghidul va fi tiparit in toamna si va fi vandut preotilor si credinciosilor prin magazinele bisericesti.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!