Graffitiul care trebuia sa infrumuseteze Bucurestiul i-a revoltat pe credinciosii din zona. Cum a fost desenat Sf. Gheorghe
Un graffiti care infatiseaza lupta Sfantului Gheorghe cu Raul, desenat chiar in apropierea bisericii cu acelasi nume din Bucuresti, i-a scandalizat pe enoriasii din zona.
Acestia l-au "rugat" pe proprietarul cladirii sa modifice sau chiar sa stearga pictura. Autorii considera ca aceasta este o forma de cenzura, si spun ca ei au vrut doar sa dea culoare locului. "Mesajul este satanic si nu este normal sa vedem diavolul pe pereti", sar contestatarii.
Desenul realizat pe calcanul unui imobil din centrul Bucurestiului a aparut la scurt timp dupa sarbatoarea sfantului. Pentru ca a considerat lucrarea nepotrivita, Consiliul Parohial a purtat o discutie cu proprietarul cladirii si i-a cerut modificarea sau chiar stergerea ei. Si unii enoriasi s-au simtit lezati de aceasta reprezentare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Cred ca nu imi place sa il vad pe Diavol in fiecare zi si sa ii spun buna dimineata cand ma duc la birou. Personajele de fapt asta intruchipeaza, sunt personajele raului. Sfantul Gheorghe este cumva minimalizat, caricaturizat, adus intr-o dimensiune in care nu numai ca nu are nimic sfant" , spune Gratiela Barla, avocat.
Graffitiul a fost gandit de reprezentantii unui ONG care lupta nu cu balaurii si pentru infrumuseterea zonei. Iar cel care detine casa, un olandez, a fost incantat de idee si si-a dat acordul. Reactia bisericii si a enoriasilor i-a dezamagit insa pe artisti.
"Am primit reclamatii din partea bisericii sau a enoriasilor, sa spunem asa, ca este o lucrare cu simboluri satanistice sau ceva de genul. Noi nu ne-am dorit sa atacam pe cineva, nu am vrut sa luam in deradere. Nu e un pamflet, este vorba despre lupta sinelui cu ego-ul", se apara Iustin Moldovan.
Specialistii in arta contemporana sustin ca oricum biserica nu ar trebui sa intervina in manifestarile artistice, care sunt, de regula, subiective.
"Ceea ce vedem aici este o reprezentare artistica a unui episod biblic. Nu mi se pare satanic, masonic sau conspirationist in nici un fel", spune si Alina Bucur, curator la Muzeul Nat. de Arta Contemporana.
Spre deosebire de reprezentarea iconografica a Sfantului Gheorghe, in locul balaurului este infatisat diavolul, asezat si el, tot pe un cal. Sulita Sfantului Gheorghe strapunge toate personajele si, spun artistii, simbolizeaza o lupta interioara catre purificare. Pictura a fost gata dupa 36 de munca fara pauza.
"Vom ramane tot in comunism daca nu suntem lasati sa ne exprimam", e concluzia lui Iustin Moldovan curatorul echipei de artisti.
Multi dintre trecatori apreciaza si chiar fotografiaza desenul. Locul ales pentru acest graffiti nu este intamplator. totul face parte dintr-un amplu proiect, prin care artistii doresc sa infrumuseteze aceasta zona istorica, dar murdara a Bucurestiului.
Ca sa fie lasati sa se manifeste in continuare artistii spun ca vor modifica desenul initial.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, graffiti, sfantul gheorghe, desen,
Dată publicare:
05-05-2015 17:50