Un barbat din Gaza a vandut o opera a lui Banksy pentru mai putin de 200 de dolari. "M-a pacalit, e o inselatorie"

Ultima actualizare: 05-04-2015 07:01

Un grafitti pictat pe usa unei case din Gaza, distrusa de bombardamente in razboiul de asta vara, a fost vandut de un localnic cu mai putin de 200 de dolari.

Omul se plange acum ca a fost tras pe sfoara. Asta dupa ce a aflat ca desenul a fost realizat, fara stirea nimanui, de un artist de faima mondiala.

Este vorba de misteriosul artist englez cunoscut sub pseudonimul Banksy, ale carui lucrari se vand cu sute de mii de dolari.

Banksy si-a castigat faima prin picturile sale in spatiul public, pe care le realiza, la inceput, ca anonim. Tot incognito a fost si in Gaza, bombardata masiv de aviatia israeliana, in campania declansata asta-vara impotriva organizatiei teroriste Hamas.

La sfarsitul lui februarie, artistul a postat pe Internet imagini cu trei dintre lucrarile sale pictate pe zidurile caselor distruse din Gaza. Una dintre creatii - infatisand-o pe Niobe, zeita "mama primordiala" din mitologia greaca - a fost pictata pe o usa metalica, singurul vestigiu ramas intact dintr-o casa rasa de pe fata pamantului.

Dupa o luna, acest grafitti era deja vandut... Un tanar din Gaza l-a achizitionat-o pentru modica suma de 700 de shekeli, adica vreo 180 de dolari... Asta in timp ce unii colectionari au licitat deja cu peste un milion de dolari pentru a intra in posesia unei opere realizata de Banksy.

Rabie Hamduna, vanzatorul inselat: "Noi n-am stiut cat de valoroasa este. Nu stiam cine e autorul, nu l-am vazut niciodata. A venit cineva care s-a prezentat drept jurnalist si fotograf. Ne-a dat 700 de sekeli si a plecat cu usa. Ne-a pacalit, e o inselatorie."

Tanarul tras pe sfoara si-a vandut, de fapt, usa propriei case, fara sa stie ca artistul care i-a impodobit-o cu silueta lui Niobe, este faimos.

Cumparatorul s-a prezentat drept Bilal Khaled, jurnalist si fotograf. "A spus ca agentia pentru care lucreaza a realizat acest grafitti de pe usa mea si ca vrea acum sa-l recupereze" - povesteste, amarat, palestinianul care a scapat printre degete o comoara.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!