Descoperire surprinzătoare în nava cu oi scufundată. De ce era mai grea decât în acte
În Portul Midia a început, sâmbătă, operaţiunea de aducere la mal a epavei cu mii de cadavre de oi, scufundată parţial la sfârşit de noiembrie.
Acţiunea a început însă cu stângul pentru că nava s-a dovedit mai grea decât au estimat reprezentanţii firmei respective. Mai exact, ambarcaţiunea are nişte punţi suplimentare, care nu apar în documentele oficiale. La un moment dat, cablurile de tracţiune au cedat.
Sâmbătă dimineaţă, specialiştii ar fi trebuit să îndrepte nava "Queen Hind", astfel încât să plutească din nou şi să o poată aduce la mal. Au folosit o barjă şi o macara gigant de 1.800 de tone. Doar că operaţiunea nu a decurs conform planului, pentru că ambarcaţiunea este mai grea decât au crezut iniţial.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Operaţiunea de punere pe linia de plutire a navei a fost sistată, asta după ce în această dimineaţă nava a fost ridicată la un unghi aproximativ de 45 de grade, însă cablurile cu care se efectua manevra au început rând pe rând să cedeze.
Nava are câteva punţi care nu apar în documentele intitiale şi pe care erau animale. Echipa de intervenţie le-a luat în calcul şi pe acestea, dar tot nu a putut fi estimată corect greutatea totală.
"Noi am mers pe documentele oficiale ale navei cu încărcătura cu documentele primite de la autorităţile portuare şi de la căpitănie. În timpul acestei operaţiuni scafandrii au intrat în navă, am găsit punţi suplimentare. Aceste punţi suplimentare, au şi încărcătura de animale. Trebuie să reconsiderăm practic configuraţia cablurilor şi a punctelor de întărire ale navei", spune directorul firmei de ranfluare
Alin Vintilă, reprezentant firma de ranfluare : "Din comunicaţia celor de la navă se înregistra o tensiune de 1350 de tone forţa. E posibil să fie nevoie ca macaraua să meargă şi la cheu pentru schimbarea sistemului de ridicare. "
După ce ambarcaţiunea va fi îndreptată, echipele de intervenţie vor scoate apa din interior şi o vor pune în nişte recipiente speciale. Firma însărcinată să aducă la mal ambarcaţiunea se va ocupa şi de incinerarea miilor de oi de pe navă. Întreaga operaţiune de repunere pe linia de plutire şi ecologizare a zonei costa statul roman 19 milioane de lei.
Dar cum procedura s-a dovedit mai complexă, ar putea implica şi cheltuieli mai mari. Banii vor fi recuperaţi de la armator sau de la firma de asigurări.