Descoperire bizară în Buzău. Rămășițe umane din epoci diferite, găsite în aceeași groapă
Descoperire arheologică importantă în Buzău. Istoricii de la Muzeul Judetean au găsit rămăsițe umane din epoci diferite, dar așezate aparent în aceeași necropolă.
Unul dintre schelete este din epoca medievală, iar cel de-al doilea pare să aibă în jur de patru mii de ani. Istoricii spun că n-au mai găsit până acum morminte din perioade atât de îndepărtate, în același loc.
În urmă cu trei ani s-a început cercetarea unei movile de pământ, în apropierea localității Lipia. Scanările geomagnetice au arătat că zona a fost locuită pe o suprafață mult mai mare decât au crezut inițial istoricii.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Daniel Costache, director Muzeul Județean Buzău: „Este un șantier care până acum s-a dovedit a fi prolific, iar ce se întamplă acum este o verificare și o confirmare a informațiilor obținute de către arheologii muzeului județean Buzău”.
Săpăturile din acest an au scos la suprafață rămășițele unor oameni care au trăit succesiv pe același areal, timp de cel puțin patru milenii. Au fost descoperite artefacte din perioada neolitică și o statuetă din cultura Gumelnița, întruchipând o femeie. Dar și morminte din epoci diferite.
Daniel Garvăn, arheolog Muzeul Județean Buzău: „Am identificat zece morminte din diferite perioade istorice, unele din epoca bronzului și altele din perioada medievală. Aici, în 40 de mp dacă am găsit 10 morminte este posibil ca toată această terasă să fie plină de astfel de morminte”.
Două dintre schelete se aflau chiar în aceelași loc. Unul datând din perioada medievală, care a fost găsit la 30 de cm adâncime, iar cel din preistorie - la un metru jumatate. Poziția chircită de înhumare a celui din urmă le-a oferit arheologilor un indiciu despre vechime.
Alin Frînculeasa, cercetător Muzeul de Arheologie și Istorie Prahova: „Ar putea data pe undeva pe la 1600 îHr, 1700 acesta.”
Rămășitele vor fi scoase cu grijă din pământ și duse la Muzeul Județean din Buzău. Iar apoi, la un laborator din străinatate, unde analizele cu carbon 14 vor stabili cu exactitate din ce perioadă provin.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: buzau, schelet, ramasite umane, descoperiri arheologice,
Dată publicare:
28-10-2021 08:18