Cum arată epava unei corăbii legendare. A dispărut misterios în 1845

Cum arată epava unei corăbii legendare - 1
Agerpres

La peste 170 de ani după dispariţia misterioasă a corabiei britanice HMS Terror în regiunea canadiană a Oceanului Arctic, imagini inedite cu epava navei au fost publicate miercuri.

Pozele dezvăluie un interior bine conservat, care ar putea să ofere informaţii preţioase despre această expediţie legendară, informează AFP.

HMS Terror a fost una dintre cele două nave folosite în expediţia exploratorului englez John Franklin, plecat din Marea Britanie în 1845 în căutarea Pasajului de Nord-Vest, care leagă oceanele Atlantic şi Pacific prin zona arctică.

Surprinşi de un ger extrem, cei 129 de marinari ai expediţiei au rămas captivi timp de un an şi jumătate între gheţuri, înainte de a muri de foame, frig şi saturnism (intoxicaţie cu plumb, n.red.).

Circumstanţele în care s-a produs cea mai mare tragedie din universul explorării arctice, subiect al unui serial TV american ("The Terror"), au rămas înconjurate în mister. Epava celeilalte nave, HMS Erebus, a fost găsită abia în 2014, în aceeaşi zonă.

Citește și
„Titanic revine în natură”. Primele imagini cu epava din ultimii 15 ani
Primele imagini cu epava Titanicului din ultimii 15 ani. Ce au descoperit cercetătorii. VIDEO
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Imaginile înregistrate de scafandri şi de un robot submersibil teleghidat, deţinut de Agence Parcs Canada, dezvăluie artefacte intacte, legate de viaţa marinarilor de pe corabie. Epava a fost găsită în 2016 la o adâncime de 24 de metri în largul insulei King William, în Pasajul Nord-Vest, la est de Cambridge Bay, în teritoriul Nunavut.

"Am avut impresia, în timp ce exploram HMS Terror, că era vorba despre o navă recent abandonată de echipajul său, care dă impresia că a evitat trecerea timpului", a declarat într-un comunicat Ryan Harris, directorul acestui proiect arheologic şi pilot al vehiculului teleghidat utilizat în timpul cercetătorilor.

Pe durata a 48 de scufundări, dintre care şapte au inclus utilizarea robotului, "într-o apă a cărei temperatură oscila în jurul valorii de zero grade Celsius", cercetătorii au realizat imagini cu peste 90% din puntea inferioară a corabiei.

Ultimul spaţiu neexplorat

 

Vasul a fost găsit aşezat vertical pe carena sa, pe fundul mării, cu elicea aflată încă la locul ei, ancora ridicată şi ferestrele de acoperiş rămase neacoperite, fapt care sugerează o abandonare rapidă a navei, a explicat Ryan Harris.

Sedimentele care au acoperit camera căpitanului navei, Francis Crozier, au permis conservarea biroului său, în care cercetătorii se aşteaptă să găsească instrumente ştiinţifice şi hărţi.

Doar cabina personală a căpitanului a rămas inaccesibilă, din cauza unei uşi încuiate. Cercetătorii speră să găsească acolo documente scrise şi sigilate, pe care apa rece şi sedimentele ar fi putut să le conserve.

"Înscrisurile ar putea lămuri ceea ce s-a întâmplat, să prezinte cronologia evenimentelor, când navele s-au despărţit şi modul în care ele au ajuns acolo unde au fost abandonate", a explicat Ryan Harris într-o conferinţă de presă.

Corăbiile HMS Terror şi HMS Erebus au plecat din Marea Britanie fiind echipate cu carene acoperite cu fier - pentru a sparge gheaţa -, motoare cu aburi şi provizii suficiente pentru ca echipajele să reziste timp de trei ani în Arctica.

O navă angajată de văduva exploratorului John Franklin, Lady Jane, a găsit în 1859 pe insula King William un mesaj care a ridicat parţial vălul ce acoperea misterul acelor dispariţii.

Potrivit acelui mesaj, exploratorul englez şi 23 de membri ai echipajului au murit pe 11 iunie 1847 în circumstanţe necunoscute. Pe 22 aprilie 1848, 105 supravieţuitori ar fi părăsit navele, pe jos, pentru a ajunge pe uscat mergând pe banchiză, conform aceluiaşi mesaj. Niciunul nu a supravieţuit.

Cercetările arheologice au fost realizate în parteneriat cu membrii organizaţiilor inuite, ale căror mărturii orale, transmise din generaţie în generaţie, au permis localizarea celor două epave. Comunităţile inuite din Arctica vor fi primele care vor putea să vadă artefactele de pe HMS Terror, fiind coproprietare legale ale acestora.

Roald Amundsen, exploratorul norvegian care a traversat Pasajul de Nord-Vest pentru prima dată în 1905, a petrecut la rândul său două ierni pe gheţurile care înconjoară insula King William.

Ryan Harris şi echipa lui speră să revină în regiune pentru a-şi continua cercetările în 2020, mai ales pentru a explora cabina căpitanului Francis Crozier. "Nu se ştie niciodată ce vom găsi în acel ultim spaţiu rămas neexplorat", a adăugat Ryan Harris.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Primele imagini cu epava Titanicului din ultimii 15 ani. Ce au descoperit cercetatorii. VIDEO
Primele imagini cu epava Titanicului din ultimii 15 ani. Ce au descoperit cercetatorii. VIDEO

O echipa internationala de cercetatori a examinat, pentru prima data in ultimii 15 ani, starea in care se afla acum epava Titanicului, nava scufundata acum mai bine de 100 de ani.

Primele imagini cu epava Titanicului din ultimii 15 ani. Ce au descoperit cercetătorii. VIDEO
Primele imagini cu epava Titanicului din ultimii 15 ani. Ce au descoperit cercetătorii. VIDEO

O echipă internațională de cercetători a examinat, pentru prima data în ultimii 15 ani, starea în care se află acum epava Titanicului, nava scufundată acum mai bine de 100 de ani.

Cercetătorul care a descoperit Titanicul, pe urmele rezolvării misterului Ameliei Earhart
Cercetătorul care a descoperit Titanicul, pe urmele rezolvării misterului Ameliei Earhart

Robert Ballard, un cunoscut explorator care a descoperit epava Titanicului, e pe cale să înceapă o expediție pentru a rezolva misterul Ameliei Earhart, prima femeie pilot care a traversat oceanul Atlantic.

“Comoara” veche de 500 de ani descoperita intacta în Marea Baltică. VIDEO
“Comoara” veche de 500 de ani descoperita intacta în Marea Baltică. VIDEO

O epavă veche de cinci secole a fost descoperită intactă ăe fundul Mării Baltice, de unde a fost și recuperată de o echipă de arheologi amrini din partea Universității Southampton.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.