Descinderi la companii farmaceutice, într-un caz legat de Lucan. Medicamente ”cu dedicație”
Cazul chirurgului Mihai Lucan continuă cu o nouă filă. Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal, in rem, pentru suspiciuni de luare şi dare de mită.
Actori principali ar fi, pe lângă Lucan, mai multe companii farmaceutice, de unde s-au ridicat documente. Anchetatorii suspectează că, prin intermediul unor contracte de sponsorizare, Lucan ar fi primit sume impresionante de bani ca să prescrie medicamente cu dedicaţie.
"Cercetarea vine doar ca un efort disperat al procurorului de a mai însăila ceva", a reacţionat avocatul medicului.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Un document marcat "confidenţial" arată că o companie farmaceutică sponsoriza, în 2014, Societatea de Boli Genito Urinare, fondată de Mihai Lucan, cu 25 de mii de euro pentru cumpărarea unui autoturism ce urma să fie folosit la transportul organelor prelevate. Numai că la institut, spun surse medicale, nu a ajuns nicio maşină.
Un alt document vorbeşte despre 6000 de euro pentru organizarea unei campanii de promovare a "importanţei abordării multidisciplinare a pacientului aflat în stadiu terminal al afecţiunii renale".
Un alt gigant din industria pharma a donat 20 de mii de euro pentru organizarea "thanksgiving day în transplant" în Cluj, în 2013. Doar că nu-şi aduce aminte nimeni de un asemenea eveniment.
De fiecare dată când sponsorizau o acţiune sau o achiziţie, companiile pharma menţionau că acest lucru nu creează obligaţia medicului de a le folosi produsele.
De departe însă, cel mai valoros contract de sponsorizare, de 250 de mii de euro, s-ar afla în mâinile procurorilor DIICOT. Prin el, o companie farma ar fi susţinut programul de crioterapie din Institutul Urologic Cluj. Dar în ce fel, nimeni nu poate spune acum.
Deputatul Emanuel Ungureanu, care a făcut mai multe denunţuri împotriva lui Lucan, spune că miza acelui contract a fost schimbarea peste noapte a imunosupresoarelor folosite pentru pacienţii transplantaţi. Înlocuirea produselor s-ar fi făcut de pe o zi pe alta.
Emanuel Ungureanu: ”A jonglat cu aceste firme pharma, cine sponsoriza mai mult avea şanse ca rețetele scrise de institut să fie umflate. Sunt indicii că s-au scris cantităţi uriaşe de medicamente. Aceste sponsorizări ascund mita.”
Procurorii vor să se lămurească acum dacă medicul Mihai Lucan a primit bani de la companiile farmaceutice în schimbul încheierii de contracte în favoarea acestora, cu Institutul de Urologie de la Cluj.
Avocatul medicului Mihai Lucan: ”Nu pot decât să-mi exprim ingrjorarea faţă de obiectivitatea procurorului. Eu apreciez că aceasta eventuală cercetare vine doar ca un efort disperat al procurorului de a mai însăila ceva pe marginea medicului Lucan."
Mihai Lucan este acuzat de delapidarea Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj cu aproximativ 1 milion de euro şi se află în arest la domiciliu.
Sursa: Pro TV
Etichete: ancheta, diicot, frauda, sanatate, descinderi, Mihai Lucan,
Dată publicare:
14-02-2018 13:46