Emanuel Ungureanu vrea să sesizeze DIICOT: „Dosarul Lucan ascunde o uriașă afacere de corupție”


Ultimul update: Miercuri 31 Ianuarie 2018 13:38
Data publicarii: Duminica 28 Ianuarie 2018 11:45
Categorie: Stiri actuale
emanuel ungureanu

Deputatul USR Emanuel Ungureanu acuză procurorii că ar fi ignorat, timp de 15 ani, „probe zdrobitoare” legate de situația de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca.

Într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, Emanuel Ungureanu susține că la Institutul din Cluj s-ar fi făcut trafic de organe încă din anul 2001, calificând situația drept o „uriaşă afacere de corupţie în care au fost implicaţi oameni din structuri cheie ale statului român”.

Totodată, el a publicat mai multe documente, despre care susține că pot demonstra că traficul de organe sesizat de brașoveanul Iulian Iacob, în 2005.

„Incredibil! Probe zdrobitoare ignorate de procurori timp de 15 ani! Lucan este în arest la domiciliu fiind inculpat pentru delapidare. Astăzi, public probe covârșitoare care arată că Iulian Iacob a avut dreptate când a spus că în Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, medicul Mihai Lucan a traficat în anul 2001 rinichii celor doi români racolați de Iacob, Ivașcu Petrică și Herlea Costică. Iulian Iacob a avut dreptate și când a spus că Ivașcu Petrică a fost internat prezentând la internare pașaportul, atașez dovada în registru. Se confirmă și faptul că banii din traficarea rinichiului trebuia să îl ajute să plece în Italia”, a scris Emmanuel Ungureanu.

Iulian Iacob s-a autodenunțat, precizând că și-a vândut un rinichi pentru 7.500 de euro, iar operația ar fi fost făcută de medicul Mihai Lucan. Cu toate acestea, el ar fi primit doar 2.500 de euro, după care i s-ar fi zis să își caute alți donatori, scrie News.ro.

„Atașez copii ale registrului din Blocul Operator și un bilet de ieșire pe care subcomisarul de la Crimă Organizată, Marin Cornelia și procurorii, Teodora Molnar si Marius Vasile Foitoș nu le-au consultat și nu le-au introdus în dosarul de trafic de organe. În documente apar în clar și numele altor medici care au participat la recoltarea rinichilor traficați de Lucan. Sunt convins că medicii și asistentele din Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca nu pot uita cu ușurință prezența în secția de terapie intensivă a gărzilor de corp înarmate ale străinilor transplantați de Lucan. Recoltarea rinichilor nu putea fi făcută doar de către Lucan. De ce l-au protejat pe Lucan și grupul lui infracțional procurorii din Cluj când au avut atât de multe dovezi la dispoziție? Cine sunt cei care făceau parte din Caracatița lui Lucan?”, continuă Emanuel Ungureanu în postarea sa.

Astfel, deputatul USR a anunțat că va sesiza DIICOT să redeschidă dosarul, acuzând mai multe instituții ale statului că ar fi fost implicate.

„Au trecut 17 ani și restitui pentru istorie și pentru actuala conducere DIICOT dovezile care arată nu numai că Lucan a produs mai multe mărturii mincinoase în fața procurorilor ci și faptul că pentru a masca traficul de organe a inventat afecțiuni ca: hidronefroză, pielonefrită, litiază renală în dreptul celor doi români care și-au vândut rinichiul! Sub aceste diagnostice false Lucan a recoltat(nefrectomie) rinichii celor trei. Luni, voi solicita procurorului șef DIICOT, Horodniceanu redeschiderea acestui dosar care ascunde o uriașă afacere de corupție în care au fost implicați oameni din structuri cheie ale statului român din : DIICOT, SRI, SIE, M.A.E, Armată, Aeroportul Internațional Cluj”, a mai scris el.

În 20 decembrie, procurorii DIICOT au făcut cinci perchezitii la Cluj, una fiind la clinica privată a medicului Mihai Lucan, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infractional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de delapidare cu consecinte deosebit de grave.

Conform procurorilor, membrii grupului ar fi prejudiciat Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, inclusiv prin folosirea unui aparat utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapie, aparat care ar fi fost transferat la clinica privată fără acte, conumabilele necesare find achitate tot de institut. Astfel ar fi fost trataţi 159 de pacienţi, findu-le percepute sume cuprinse între 3000 şi 6.700 euro/intervenţie.

Medicul a fost iniţial reţinut pentru 24 de ore, ulerior fiind plasat sub control judiciar. El este cercetat pentru delapidare şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Emanuel Ungureanu a mai fost la DIICOT, a făcut acuzaţii de luare de mită la adresa medicului Mihai Lucan.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO