Deputatul Dorinel Ursarescu, cercetat intr-un dosar de evaziune cu motorina: 100 de euro pentru fiecare tona vanduta
Deputatul independent Dorinel Ursarescu, plecat din PNL in septembrie 2014, este cercetat pentru sprijinirea unui grup infractional suspectat de evaziune cu produse petroliere achizitionate din Bulgaria.
Parlamentarul este suspectat ca, pentru interventiile sale, ar fi acceptat sa primeasca 100 de euro pentru fiecare tona de motorina vanduta.
El a demisionat din PNL in septembrie 2014, fiind in prezent membru in grupul parlamentar Liberal Conservator (PC-PLR).
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Bacau au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de deputatul Dorinel Ursarescu, acuzat de folosire a influentei sau autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial - arata DNA, intr-un comunicat de presa transmis marti.
In acelasi dosar, Valentin Grosu, director al Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Bacau (DJAOV) la data faptelor si Razvan Andrei, fost inspector in cadrul Serviciului coordonare echipe mobile si supraveghere produse accizabile - Directia supraveghere accize si operatiuni vamale din Autoritatea Nationala a Vamilor, sunt cercetati pentru trafic de influenta.
Procurorii DNA il cerceteaza si pe Marius Craciun, pentru cumparare de influenta si instigare la folosire a influentei sau autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial.
Potrivit anchetatorilor, in perioada octombrie 2011 - aprilie 2013, Marius Craciun a initiat un grup infractional organizat, urmarind sa deruleze ample operatiuni de achizitii intracomunitare de combustibili, pe care sa ii comercializeze pe piata interna, fara a plati TVA si accizele datorate bugetului de stat. In acest fel a fost produs un prejudiciu bugetului de stat de 4.520.880,43 lei, respectiv echivalentul a 1.033.495 de euro, sustin procurorii. "Mecanismul viza in esenta achizitia intracomunitara (din Bulgaria) de produse petroliere (motorina) scutite de plata TVA si comercializarea acestora pe piata interna, colectand TVA aferenta livrarilor", au precizat procurorii anticoruptie. In activitatile desfasurate, Marius Craciun ar fi beneficiat de "sprijinul si bunavointa unor persoane influente politic sau functionari din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV)".
Astfel, deputatul Dorinel Ursache ar fi intervenit in numirea unor persoane agreate de Craciun la conducerea Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Neamt. "Astfel, in cauza, exista probe ca in perioada iunie-august 2012, la solicitarea lui Craciun Marius, inculpatul Ursarescu Dorinel si-a folosit influenta si autoritatea decurgand din functia de presedinte al organizatiei judetene Neamt a unui partid politic, pentru numirea, in functia de director executiv al DJAOV Neamt, a unei persoane agreate de Craciun Marius, in scopul facilitarii afacerii pe care acesta din urma intentiona sa o deruleze", au aratat procurorii.
Pentru acest "serviciu", Ursarescu ar fi acceptat promisiunea de a primi de la Marius Craciun 100 de euro pentru fiecare tona de motorina vanduta.
Gruparea ar fi fost sprijinita, sustin procurorii, si prin: "desigilarea cisternelor de catre angajatii DJAOV Neamt imediat dupa sosirea acestora si asigurarea fluxului de aprovizionare, prin influenta exercitata de inculpatul Grosu Valentin; obtinerea rapida a autorizatiei de destinatar inregistrat prin demersurile efectuate atat de Grosu Valentin si o alta persoana; consilierea si oferirea de informatii asupra actiunilor autoritatilor vamale, asigurata atat de Grosu Valentin cat si de inculpatul Andrei Razvan; atitudinea pasiva a functionarilor vamali, inclusiv cei mentionati anterior, care, desi au realizat caracterul fraudulos, evazionist al operatiunilor comerciale, nu au intreprins niciun demers pentru stoparea acestora".
In schimbul acestei "protectii", asigurata pe diferite paliere, de catre Dorinel Ursarescu, Valentin Grosu si Razvan Andrei, Craciun a promis si a remis, direct sau indirect, sume de bani.
Valentin Grosu este suspectat ca, in perioada noiembrie 2012 - martie 2013, in calitate de director al DJAOV Bacau, a solicitat sume de bani neprecizate, iar in 7 martie 2013 a primit echivalentul in lei a sumei de 5.000 de euro de la Marius Craciun, pentru a-si exercita influenta asupra directorului DJAOV Neamt. "Prin acest demers s-a urmarit obtinerea unei autorizatii de destinatar inregistrat, solicitata de o firma controlata de inculpatul Craciun Marius si facilitarea desfasurarii cu celeritate a operatiunilor comerciale cu produse accizabile desfasurate de societatea respectiva", au precizat procurorii.
De asemenea, anchetatorii au probe ca, in perioada februarie -martie 2013, Razvan Andrei a pretins de la Marius Craciun si de la o alta persoana sume de bani initial necuantificate, iar apoi precizate la suma de 1.000 de euro, majorata ulterior la 2.000 de euro. In luna martie 2013, Razvan Andrei ar fi primit de la Craciun, printr-un intermediar, suma de 1.000 de euro. "In schimbul acestor bani, inspectorul Andrei Razvan a lasat sa se creada ca are influenta asupra colegilor sai din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor - Directia supraveghere accize si operatiuni vamale, promitand ca ii va determina pe acestia sa isi incalce atributiile de serviciu, in sensul de a permite derularea operatiunilor de comercializare produse accizabile prin intermediul aceleiasi firme controlate de inculpatul Craciun Marius", sustin anchetatorii.
Inculpatilor Ursarescu, Craciun, Grosu si Andrei le-a fost adusa la cunostinta calitatea procesuala. DNA a precizat ca in aceasta cauza se fac acte de urmarire penala si fata de alte persoane.
FOTO: Dorinel Ursarescu / Sursa: Camera Deputatilor
Dorinel Ursarescu, in varsta de 52 de ani, este la primul mandat de deputat, fiind ales in colegiul uninominal nr. 6 Neamt din partea PNL. El a demisionat din PNL in luna septembrie, iar in prezent activeaza in grupul parlamentar Liberal Conservator (PC-PLR).
Ursarescu a absolvit, in 1986, Institutul Politehnic Iasi - Facultatea de Electrotehnica. in perioada 1986 - 1990 a lucrat ca inginer la Combinatul de Lianti si Azbociment Targu-Jiu, intre 1991-1994 a fost director la SC "Motero" SRL, iar in perioada 1994-2004 a fost director la SC E85 Impex SRL. in 2004, el a fost ales consilier judetean in Neamt.
Dorinel Ursarescu s-a inscris in PNL, filiala Targu Jiu, in 1990, iar in 1997 a devenit membru al organizatiei Roman a PNL, pe care a si condus-o in perioada 1999-2000. intre 2000 si 2004, Ursarescu a fost vicepresedinte al organizatiei PNL Neamt. Ulterior, el a fost presedinte al PNL Neamt, functie din care a demisionat in august, iar o luna mai tarziu a trecut la partidul fondat de Calin Popescu Tariceanu.
Potrivit declaratiei sale de avere din luna iunie, deputatul Ursarescu are un teren intravilan in suprafata de 864 de metri patrati la Roman, cumparat impreuna cu sotia sa, in 1994. De asemenea, el are la Roman o casa de 466 de metri patrati, construita in 1997. Parlamentarul nu mentioneza in declaratia de avere bunuri mobile sau conturi, depozite si plasamente bancare. in schimb, el noteaza in declaratia de avere un imprumut de 700.000 de lei pe care l-a luat in 2012 de la Eugen tapu Nazare si pe care trebuie sa il restituie in 2015.
Ursarescu mai mentioneaza in declaratia de avere un venit de 58.908 lei, obtinut in 2013 ca deputat.
Sursa: Mediafax
Etichete: justitie, Bulgaria, dna, petrol, coruptie,
Dată publicare:
21-10-2014 10:13