Deputații au amânat votul pe Codul Urbanismului până în toamnă. Nicușor Dan: „O veste bună”
Camera Deputaților a amânat votul pe Codul Urbanismului, până la sesiunea din toamnă, deși era în agenda de săptămâna aceasta.
Proiectul, care a trecut tacit de Senat, conține amendamente care permit construcții pe spații verzi, contestate atât de activiștii de Mediu, cât și de Primăria Generală a Capitalei și Ordinul Arhitecților.
Codul de urbanism urma sa intre zilele acestea la vot în Camera Deputaților, însă a fost contestat puternic de societatea civilă și de primarul Capitalei. Drept urmare, aleșii au decis să amâne discuțiile pentru sesiunea din toamnă.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
''O veste bună... Amânarea de azi ne dă timp tuturor să dezbatem serios proiectul de care depinde dezvoltarea viitoare a societății noastre'', a fost reacția lui Nicușor Dan.
Dacă trece de Cameră, Codul urbanismului va permite construirea de clădiri noi pe spațiile verzi private, iar cele ridicate ilegal în trecut vor intra în legalitate.
Amenzile vor fi modificate
În plus, dezvoltatorii nu vor mai fi obligați să asigure 20 de metri de spațiu verde pentru fiecare locuitor, cum prevede legislația actuală. Acum, unui locuitor din Capitală îi revin 10 metri pătrați de spațiu verde, asta deși Uniunea Europeană recomandă cel puțin 26.
Și amenzile ar urma să fie modificate, în minus.
Ordinul Arhitecților se poziționează, de asemenea, împotriva noilor amendamente care modifică Codul de Urbanism.
Ștefan Balici, președinte OAR: „Mai preics, dacă un inițiator privat dorește să modifice indicatorii urbanistici, care definesc densitatea și caracterul unui anumit spațiu urban, primește implicit din lege aproape un drept de a modifca cu până la 30% e un procent foarte mare. posibilitatea apariției unor clădiri foarte mari și a unor zone foarte dense în relație cu altele care sunt de altă natură, în felul ăsta se produc dezechilibre”.
În acest moment, articolul 71 din legea Mediului arată că este interzisă schimbarea destinației unor terenuri amenajate ca spații verzi indiferent dacă sunt private sau publice, ori dacă figurează sau nu ca atare în documentațiile urbanistice.
Sursa: Pro TV
Etichete: Capitala, nicusor dan, camera deputatilor, urbanism,
Dată publicare:
26-06-2023 20:03