Departamentul pentru Energie din Guvern: Livrarile de gaze de la Gazprom revin la parametrii normali, cel putin pentru 2 zile

Dată publicare: 13-09-2014 14:45
Dată actualizare: 16-09-2014 07:02


Conducta gaze

Sambata dimineata, Departamentul pentru Energie din Guvernul Romaniei a fost informat de conducerea Transgaz - operatorul retelei nationale de transport gaze - ca societatea de stat a primit o adresa de la Dispeceratul Gazprom din Sofia.

In acest document se anunta ca livrarile de sambata (13 septembrie) si duminica (14 septembrie) vor fi efectuate in parametrii normali fara a mai fi aplicate reducerile anuntate vineri, 12 septembrie.

"Mentionam ca nu au fost oferite, prin aceasta adresa, niciun fel de informatii despre motivele reducerii de 5% aplicate ieri si nici confirmarea ca saptamana viitoare livrarile de gaze se vor realiza conform graficului agreat." - se arata in comunicatul Departamentului pentru Energie.

Conform sursei citate, importurile de gaze ale Romaniei sunt la un nivel extrem de redus, de aproximativ 0,2 milioane metri cubi/zi, in timp ce productia este la un nivel aproape dublu fata de consumul din aceasta perioada.

In plus, Romania are in acest moment deja depozitata o cantitate de gaze naturale cu aproximativ 700 milioane metri cubi mai mare decat obligatia legala de stocare, stabilita de ANRE pentru anul acesta la aproximativ 1,8 miliarde metri cubi - ciclul de injectie fiind inca in derulare.

Gazprom a transmis joi Transgaz ca livrarile de gaze catre Romania vor fi reduse in urmatoarele trei zile, fara sa explice motivele scaderii volumelor. Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a declarat vineri ca nu exista niciun motiv de ingrijorare in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaze a consumatorilor din Romania, intrucat importurile de gaze din Rusia sunt extrem de reduse. Spre exemplu, vineri ar fi trebuit ca Romania sa importe de la Gazprom 200.000 de metri cubi de gaz, beneficiarii gazelor fiind companiile Imex, Conef si WIEE.

Ministrul a adaugat ca in aceasta situatie nu se impune nicio masura suplimentara din partea autoritatilor, iar Departamentul pentru Energie a informat Comisia Europeana despre reducerea importurilor de gaze din Rusia, aratand ca aceasta este procedura standard. Nicolescu a reiterat ca nu exista niciun risc ca populatia sa fie afectata de intreruperea alimentarii cu gaze pe perioada iernii, indiferent de evolutia situatiei in regiune.

Recent, Romgaz a finalizat o investitie de 27 de milioane de euro pentru cresterea cu 40%, de la 250 milioane metri cubi la 360 milioane metri cubi, a capacitatii de inmagazinare a unui depozit de gaze naturale de la Urziceni, judetul Ialomita.

Romania consuma anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale si produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenta este importata din Rusia, prin firme intermediare, la preturi mai mari decat cele ale gazelor produse intern. Vezi aici un infografic cu dependenta Europei de gazul rusesc

Uniunea Europeana a institui vineri noi sanctiuni la adresa Rusiei, care prevad printr altele masuri specifice impotriva unor rusi si ucraineni acuzati ca sunt implicati in conflictul din Ucraina, dar si blocarea finantarii datoriei pentru trei companii petroliere, si anume Rosneft, Transneft si filiala petroliera a Gazprom - Gazprom Neft. Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Sibiu, ca noile sanctiuni impuse Rusiei, dar si cele impuse de Rusia Romaniei "afecteaza din punct de vedere economic", existand multe firme care aveau exporturi, dar a reiterat ideea ca "este un pret care merita si trebuie platit". Pe fondul temerilor privind o eventuala intrerupere a livrarilor din Rusia pe timpul iernii, statele est-europene au inceput sa isi suplimenteze stocurile de gaze naturale, Romania fiind una din putinele tari din regiune care isi poate asigura necesarul de gaze din productia interna.

In ultimul deceniu, Rusia a oprit de trei ori furnizarea gazelor catre Ucraina, in 2006, 2009 si incepand din luna iunie a acestui an, din cauza disputelor cu Kievul referitoare la pret. in acest an, livrarile de gaze catre Europa au continuat.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO