Ponta sustine ca "batalia adevarata" cu Rusia nu va fi cu arme conventionale. Care e marea provocare, in opinia premierului

Ultima actualizare: 11-09-2014 00:10
Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei:

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la o conferinta organizata de Ambasada SUA, AMCHAM si AMRO, ca in opinia sa batalia adevarata cu Federatia Rusa nu va fi cu arme conventionale, ci cu energie.

”Romania investeste mai mult in cheltuielile de aparare, evident ca decizia NATO e binevenita, dar eu cred in continuare ca batalia adevarata cu Federatia Rusa nu va fi cu arme conventionale, ci cu energie. Daca Romania reuseste sa-si asigure independenta energetica, pentru Romania si pentru Republica Moldova cel putin, atunci toate aceste obiective pe care le stabilim la nivel economic se pot atinge”, a spus Ponta.

El a aratat ca domeniul energiei este unul in care Romania a facut pasi foarte mari si trebuie sa faca si mai multi pasi, el subliniind ca sprijinul companiilor americane este esential in acest domeniu. ”Avem crestere in agricultura, in productia industriala, de exporturi, dar toate depind de securitatea energetica, cu atat mai mult cu cat situatia politica din regiune, legata de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei, de aceasta situatie de instabilitate, de incalcare a unei ordini pe care o credeam stabilita, duc la cea mai mare provocare - securitateta energetica”, a spus Ponta.

El a spus ca vrea sprijin si le multumeste companiilor care au investit in dezvoltarea sectorului energetic din Romania, fie ca acestea sunt americane, europene sau romanesti. ”Legislatia, strategia guvernamentala trebuie sa ofere in domeniul energiei, in 4-5 ani, independenta energetica de care Romania, Moldova au atat de mare nevoie pentru a rezista provocarilor, santajului, presiunilor care exista si care vor continua din partea Federatiei Ruse”, a spus Ponta.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, dupa summitul NATO din tara Galilor, ca Romania trebuie sa ajunga la un buget de 2% din PIB pentru Aparare, el exprimandu-si convingerea ca se va putea face acest lucru inainte de 2017, avand in vedere ca „libertatea nu e gratis”. „Exista si un lucru care nu o sa-i placa domnului prim-ministru: angajamentul aliatilor de a se ajunge la un buget reprezentand 2% din PIB al fiecarei tari. Ne place, nu ne place, asa cum am spus la inceputul declaratiei de presa, libertatea nu este gratis. Trebuie sa ajungem la buget de 2% din PIB si vom raspunde tuturor asteptarilor care sunt legate de noi”, a spus Basescu.

El a aratat ca Romania s-a angajat sa ajunga la 2% din PIB pentru Aparare in 2017 si a subliniat ca are convingerea ca acest lucru se poate intampla mai devreme. „Eu sunt convins ca putem devansa putin ca sa ne indeplinim si noi obligatile, nu numai sa asteptam sa ne vina aviatia aliatilor, sa ne vina navele de razboi ale aliatilor, sa ne vina puscasii marini ai aliatilor”, a spus Basescu.

Presedintele a mentionat ca indeplinirea acestui angajament financiar a fost subliniat foarte puternic in acest summit de marile puteri, el referindu-se la SUA, Franta, Marea Britanie.

Citeste și...
Parteneri