Rusii au redus exporturile de gaze catre Romania fara nicio explicatie. Ministrul Energiei nu crede ca la iarna vom ingheta

Ultima actualizare: 15-09-2014 07:13

Grupul rus Gazprom a redus vineri cu 5% exporturile de gaze naturale catre Romania fata de nivelul planificat, fara ca autoritatile de la Bucuresti sa fie informate oficial. Iar sambata scaderea va fi si mai mare

Anuntul a fost facut de ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu. "Fluxurile de gaze naturale prognozate a fi livrate din Rusia catre Romania s-au redus vineri cu 5% fata de ceea ce era planificat. Este vorba de cantitati mici. Nu am fost informati oficial in legatura cu motivul acestei reduceri", a afirmat Nicolescu, care a convocat o sedinta de analiza la ora 16:00 cu transportatorul de gaze Transgaz si cu producatorii de gaze OMV Petrom si Romgaz Medias. 

Compania romaneasca de transport al gazelor TransGaz a fost anuntata joi seara de dispeceratul Gazprom ca livrarile de gaze rusesti vor scadea vineri cu 5 la suta si sambata cu 9 la suta. Razvan Nicolescu, ministru delegat pentru Energie, sustine ca Transgaz a cerut o explicatie, dar nu a primit.

Autoritatile spun insa ca importurile de gaze rusesti sunt foarte mici in acest moment, si ca in prezent productia interna de gaze este dubla fata de consum. "Nu exista nici un risc ca populatia Romaniei sa fie afectata de vreo intrerupere in furnizarea de gaz natural pe perioada de iarna indiferent de evolutiile care vor avea loc, care ar putea sa aiba loc in regiune", a declarat ministrul Nicolescu

Vezi si: INFOGRAFIC INTERACTIV. Cat de dependente sunt tarile europene de gazele rusesti

In ciuda optimismului oficial, nu trebuie sa uitam ca iarna consumul de gaze al Romaniei creste, iar rusii pot strange cu usurinta robinetul de gaze, asa cum au facut in Polonia, unde Gazprom a redus saptamana aceasta livrarile de gaze rusesti cu 45 la suta. "Poloniei i se dau destule gaze pentru a-si face clientii fericiti, dar nu suficiente pentru a le re-exporta catre Ucraina", explica Alexei Kokin, analist UralSib Financial Corp.

Gazprom Neft, divizia petroliera a companiei Gazprom, este una dintre cele 3 companii din domeniul energetic afectate de noile sanctiuni introduse de Uniunea Europeana impotriva Rusiei. Cele 3 companii nu vor mai putea obtine finantare, in timp ce altor 12 societati din industria militara li se interzice sa faca afaceri cu tarile Uniunii. Noul val de sanctiuni a dus la devalorizarea rublei la un minim istoric.

Romania consuma anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale si produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenta este importata din Rusia, prin firme intermediare, la preturi mai mari decat cele ale gazelor produse intern.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO