Delfinii nu mai sunt prada usoara in plasa braconierilor. Ce solutie au gasit cercetatorii romani
Delfinii, care mor in fiecare an in plasele pescarilor, sunt de astazi, cat de cat feriti de pericole. Cercetatorii au montat in larg dispozitive cu ultrasunete care vor tine departe de mal simpaticele mamifere.
Deocamdata, aparatele cumparate din fonduri europene sunt in faza de test.
De la doua milioane de exemplare in 1950, daca mai sunt 300.000 in apele Marii Negre. Splendidele fiinte s-au imputinat dramatic in primul rand din vina omului care a poluat cat a putut si s-a apucat de pescuit industrial lasand delfinii fara hrana.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Din fericire, o organizatie a obtinut recent fonduri europene pentru un proiect special. Cercetatorii au cumparat un tip de sonar care indeparteaza cetaceele.
Dispozitivele emit ultrasunete percepute doar de delfini si care in limbajul lor inseamna pericol. Au o raza de actiune de peste 100 de metri, asa ca cel putin in aceasta zona, mamiferele vor fi in siguranta.
Miercuri dimineata au fost instalate primele aparate. Unul singur costa 100 de euro si are termen de valabilitate 4 ani. Pescarii au fost instruiti cum sa umble cu ele astfel incat sa nu le strice.
Marea problema este ca in toata Marea Neagra sunt de fapt mii de plase ascunse de braconieri. Numai marti, pe plajele noastre au esuat 9 delfini. Aveau urme de taieturi de la setcile de pescuit.