Desi murdara si neingrijita, Marea Neagra ne face surprize. Ce au surprins turistii din Costinesti

08-06-2011 18:37


Indiferent de cat de lenesi si de delasatori sunt oamenii care nu sunt in stare sa transforme litoralul romanesc intr-o perla, marea continua sa ne rezerve surprize fantastice.

Cativa turisti aflati in vacanta la Costinesti au surprins imagini spectaculoase cu familii de delfini jucandu-se la cativa kilometri in larg.

Mamiferele s-au apropiat de salupa si au facut tumbe, fara frica. Biologii ne avertizeaza insa: daca vrem sa ne mai bucuram de aceste fiinte minunate, trebuie sa oprim braconajul.

Delfinii surprinsi in larg se numesc afalini. Pot atinge 4 metri lungime si 650 de kilograme la maturitate. 

Prietenoasele mamifere s-au jucat multe vreme cu turistii si chiar le-au urmarit barca o vreme.

Biologii marini care au vazut intregistrarea cu aceste familii numeroase de delfini confirma ca ecosistemul Marii Negre isi revine. Primul semn bun a fost aparitia algelor care, desi ii deranjeaza pe turisti, arata de fapt ca flora si fauna renasc.

Din nefericire insa cele mai multe mamifere se incurca in plasele braconierilor si mor inecate sau isi pierd orientarea si esueaza atunci cand au loc aplicatii militare.

Monitorizarea delfinilor se face de doua ori pe zi, dimineata si seara, atunci cand delfinii se apropie de mal ca sa se hraneasca. De fapt, ar trebui gasita finantare pentru un program de monitorizare prin GPS.

Astfel, la aplicatii soldatii vor putea sa-si fixeze zone de tragere fara sa-i masacreze.

In acelasi timp s-ar putea monta pe plasele pescaresti dispozitive care emitand un anumit tip de semnal ar alunga delfinii.

VIDEO PROTVPLUS.RO