Dedicatii pentru raposati in cimitirele din Timisoara, de Pastele Blajinilor.Autoritatile au interzis gratarul langa morminte
A fost o zi speciala in cimitire, cu mese bogate, intinse printre morminte si chiar cu lautari porniti sa le faca dedicatii raposatilor.
Desi abia luni este Pastele Blajinilor, multe familii au profitat de ziua libera si vremea buna, ca sa faca pomenirea inca de duminica.
Sarbatoarea populara se tine pentru asa-numitii Blajini: fapturi nevazute, ce traiesc dincolo de Apa Sambetei, si care trebuie sa afle ca a fost Pastele pe la noi, asa ca li se arunca in apele raurilor sau paraielor, coji de oua rosii.
Anul acesta, pentru prima data, nu li s-a permis doritorilor sa incinga gratarele printre cruci si cavouri
Printre cei care au venit, de Pastele Blajinilor, intr-un cimitir din Timisoara, s-au numarat si cativa tigani, care au intins mese imbelsugate, si au tocmit lautari. Nu e demirare ca la masa lor sarmanii au facut coada la capatat.
Valentin: "Avem friptura, avem pulpe, rosii, castraveti, oua, cozonac."
Si la Galati nevoiasii au asteptat cuminti sa se incheie mai intai slujba, ca sa primeasca apoi pachetele de pomana. Multi spun insa ca duc dorul fumului de mititei si a fripturilor facute direct la capataiul celor raposati. Anul acesta, primaria a interzis gratarele in cimitire.
"De ce nu mai ne lasa, dom-le, ca sa facem si noi gratare, ca sa facem si noi asa, frumos, asa, ca sa manaca lumea ceva mai bine, asa, stiti?", a declarat un barbat nemultumit de decizia primariei.
Chiar daca mancarea a fost rece, concurenta intre sarmanii care s-au inghesuit la pomana a fost la fel de mare.
In credinta populara, Pastele Blajinilor se tine in lunea de dupa duminica Tomei, dar credinciosii pot da de pomana si mai devreme. Nu se pomenesc doar mortii cunoscuti, ci si intregul neam al stramosilor necunoscuti, tocmai de aceea numiti si Uitatii, Nestiutii sau Albii.