Decontarea directă ar putea deveni obligatorie la polițele RCA. Ce îi așteaptă pe șoferi
Schimbare importantă pe piaţa poliţelor RCA. Şoferii îşi vor putea repara maşina, pe baza propriei asigurări RCA, dacă sunt implicaţi în accidente, fără să aibă vreo vină.
Compania de asigurări va recupera apoi banii, de la asiguratorul şoferului vinovat de accident. Procedura numită decontare directă ar putea duce la scumpirea poliţelor. Proiectul ministerului de finanţe este deocamdată în dezbatere publică.
Liviu este din Târgovişte iar în urma unui accident rutier maşina lui a fost serios avariată. Paguba s-a ridicat la 12.000 de lei, iar recuperarea prejudiciului a fost un chin.
Liviu Bleau, șofer: „După şase luni de zile nu am primit banii pentru asigurare şi a trebuit să apelez la o firmă de recuperare pentru păgubiţii RCA. când am făcut intervenţia asta mi-au depus în cont suma de bani, mai puţin penalizările pentru cele şase luni "
Odată cu introducerea clauzei obligatorii de decontare directă, niciun şofer nu ar mai trebui să treacă printr-o astfel de situaţie. Firma de la care a cumpărat asigurarea RCA îi va plăti despăgubirile, apoi îşi va recupera banii de la asiguratorul celui vinovat.
Daniel Apostol, purtător de cuvânt ASF România: „Asiguratorul său întocmeşte dosarul de daună, are grijă să rezolve dosarul de daună până la repararea maşinii după care se decontează între ei, într-un interval de timp scurt, în maxim 10 zile."
Atenţie însă! trebuie îndeplinite 5 condiţii:
Decontarea directă se aplică numai pentru accidentele produse pe teritoriul ţării, în care au fost implicate DOUĂ maşini, ambele înmatriculate în România şi ai căror şoferi deţin RCA. În plus, trebuie ca accidentul să fi produs prejudicii doar vehiculelor, fără a exista victime omeneşti."
Măsura, gândită în sprijinul a peste şase milioane de şoferi, devine astfel un factor decisiv atunci când ne alegem asiguratorul.
Adrian Benta, analist financiar: „Va conduce la creşterea calităţii şi rapidităţii decontării serviciilor asigurate. Se va forma un istoric al companiilor de asigurări care decontează, cetăţenii vor discuta între ei şi în funcţie de ce i s-a întâmplat unei persoane, atunci vor lua aceeaşi decizie."
Mădălin Roșu, președinte BAAR: „Faptul că între asiguratori va exista un mecanism de recuperare şi cel de la care trebuie să recupereze dauna nu plăteşte, atunci solicitarea poate deveni titlu executoriu şi înseamnă că va rapidiza recuperarea între companii şi evităm blocajele în instanţă.”
Decontarea directă există și acum, dar e opțională
Procedura de decontare directă este posibilă şi acum - este o opţiune pentru care şoferii plătesc mai mult. Aşa că nu este exclus ca după ce va deveni obligatorie pentru asiguratori preţurile tuturor poliţelor RCA să crească.
Leonard Munteanu, asociația păgubiților RCA: „Se vor scumpi poliţele, lucru care va aduce şi mai mulţi bani în buzunarele firmelor de asigurări. Probabil intenţia ASF este a linişti piaţa RCA şi clientela să poată fi dispersată către toate firmele de asigurări."
Proiectul de ordonanţă de urgenţă a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanţe.