Varujan Vosganian, dupa demisie: "In curand vor incepe negocierile pentru privatizarea Oltchim"
Varujan Vosganian a explicat intr-o conferinta de presa motivul demisiei sale din functia de ministru al Economiei. El precizeaza ca vor incepe in curand negocierile pentru privatizarea Oltchim.
Negocierile pentru Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) vor incepe in aceasta saptamana, cu companii din Israel, Turcia, Romania si spatiul ex-sovietic, potrivit ministrului demisionar al Economiei, Varujan Vosganian.
Vosganian a afirmat marti, intr-o conferinta de presa, ca spera ca negocierile sa inceapa la 10 octombrie si a aratat, totodata, ca in septembrie pierderile combinatului s-au apropiat de 0.
Vosganian si-a anuntat luni demisia de la conducerea Ministerului Economiei, conducerea institutiei urmand sa fie asigurata, temporar, de vicepremierul Daniel Chitoiu.
La inceputul lunii septembrie Vosganian a anuntat ca administratorii judiciari ai Oltchim urmau sa definitiveze construirea unui vehicul de investitii, un "Oltchim eliberat de povara datoriilor", pentru care va fi fixat un pret de vânzare si vor incepe negocieri.
Potrivit informatiile prezentate de Ministerul Economiei la finele lunii august-inceputul lunii septembrie, de Oltchim s-au aratat interesati in ultima perioada mai multi investitori, individual sau in consortiu.
Astfel, SIF-urile vor sa formeze un consortiu pentru investitii la Oltchim, a carui activitate ar urma sa fie integrata cu cea a Chimcomplex Borzesti.
Fondul de investitii israelian Fortissimo Capital si PCC SE, actionar minoritar al Oltchim, au anuntat la randul lor ca vor forma un consortiu pentru privatizarea combinatului chimic.
Alt investitor interesat de Oltchim este producatorul de crom Yildirim din Turcia.
Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,7% din actiunile Oltchim, si a esuat anul trecut in incercarea de a privatiza combinatul chimic, care a intrat in insolventa in luna ianuarie a acestui an.
Sinteza declaratiilor lui Varujan Vosganian
"Ministerul Economiei s-a achitat exemplar de obligatiile pe care le-a avut, am lansat strategia de export, am terminat strategia de competitivitate.
Sper ca sucesorul meu sa fie cel putin la fel de curajos ca mine, nu trebuie sa-ti pese daca altii stau stramb, trebuie tu sa stai drept.
Tot patrimonul administrat era ipotecat. Oltchim a avut pierderi, am convenit sa inceapa negocierile cu cateva companii pentru prizatiozarea Oltchim. Luat in moarte clinica in febraurie, si-a marit cifra de afacere, nu mai are pierderi. Poate fi finantat prin banci, este un succes al ME.
Cuprumin merge mai bine ca inainte. Daca lucrurile continua asa, pana la sfarsitul lunii putem sa atragem investitii.
Referitor la Remin Baia Mare, Moldomin, alte companii, am reusit sa le salvam de la o moarte sigura, vor fi transferate la AVAS. Sectorul minier poate fi revitalizat.
Referitor la diplomatia externa: ME s-a omorat obligatiile, domeniile administrate au fost cu cea mai buna evolutie in 2013.
Am avut o crestere cu 8% a exporturilor. Eu am purtat noroc poporului roman, cand am condus un minister, acesta a mers foarte bine."
Referitor la demisia sa din functie, Varujan Vosganian a declarat:
"Cea mai rea varianta era sa fiu folosit ca o unealta pentru jocurile politice. Senatul nu admite insulte de acest fel la adresa poporului roman.
Nu vreau sa complic situatia unui guvern care are oricum o situatie complicata. Pana acum nimeni din clasa politica nu s-a pronuntat negativ la adresa mea.
Ca sa nu existe risc de imagine, am ales demisia. Sigur, Victor Ponta nu s-a simtit niciodata in largul lui cu mine in preajma.
Pana primesc confirmarea demisie mele, sunt inca ministru in acest guvern."
El a mai spus ca si-a depus miercuri demisia la registratura si ca aceasta are "un rand si jumatate".
Vosganian si-a anuntat luni demisia din functia de ministru. El a facut acest anunt dupa ce a iesit din cabinetul presedintelui Senatului, Crin Antonescu, unde a avut loc o sedinta a liderilor PNL la care au participat si premierul Victor Ponta si liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu.
"In urma declaratiei pe care am facut-o in plenul Senatului, am avut intalnire cu liderii USL si am explicat din nou care este motivatia declaratiei mele si, in acelasi timp, pentru a inlatura orice posibila ambiguitate, orice posibila controversa privind activitatea Guvernului, am explicat de ce este utila prezentarea demisie mele de onoare din functia de ministru al Economiei.
Aceasta, in contextul in care, pe de o parte, votul din Senat a dovedit nevinovatia mea si în plus a aratat increderea de care ma bucur in randul clasei politice, iar pe de alta parte mostenirea pe care o las în Ministerul Economiei în care mai toate dosarele grele sunt aproape de scadenta, cred ca este o confirmare a faptului ca mi-am facut datoria la Ministerul Economiei", a spus luni Vosganian.
Demisia a venit la scurt timp dupa votul dat în Senat de respingere a solicitarii procurorului general al Parchetului ICCJ privind inceperea urmaririi penale împotriva lui Vosganian.
Conferinta de presa a fost organizata dupa ce Varujan Vosganian si-a dat luni demisia din functia de ministru al Economiei.
Demisia lui Varujan Vosganian din functia de ministru a fost prezentata la scurt timp dupa votul dat in Senat de respingere a solicitarii procurorului general al Parchetului ICCJ privind inceperea urmaririi penale împotriva sa.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni seara, la finalul sedintei conducerii PNL, ca decizia demisiei lui Varujan Vosganian din functia de ministru al Economiei este motivata de incercarea de a nu oferi prilej pentru atacuri la adresa Guvernului, în urma consultarii liderilor USL.
Sursa: Mediafax
Etichete: demisie, conferinta de presa, varujan vosganian,
Dată publicare:
08-10-2013 11:46